Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Umivanje zobkov – zob pri majhnih otrocih

Umivanje zobkov - zob pri majhnih otrocih
Umivanje zobkov – zob pri majhnih otrocih

Imam 21-mesečno hčerko, ki si pod nobenim pogojem ne pusti umivati zobkov. Poskušala sem že na vse načine, a ne pusti, niti z vodo ne, kaj šele z zobno pasto. Velikokrat ji dam kakšno jabolko, da si vsaj malo očisti zobe, to pa je tudi vse.

Zelo me skrbi, da ne bi dobila kariesa. Kakšni so prvi znaki kariesa? Ali se ga v začetnem stadiju, da pozdraviti? K zobozdravniku ne moreva iti, saj ji že otroški zdravnik mora na silo odpreti usta, kaj šele zobozdravnik. Kaj naj storiva?

 

Kaj storiti, če otrok ne pusti umivati zob

Pojav, ki ga opisujete je pri majhnih otrocih kar pogost. Svetujem Vam, da k problemu pristopite preko igre. Učinek ne bo dosežen v dnevu ali dveh, zagotovo pa v nekaj tednih.

Skupaj s hčerko se podajta v »shoping« zobne ščetke zanjo, za Vas, za njeno najljubšo igračko, za bratca ali sestrico, če jo – ga ima in seveda za očka. Peljite jo v trgovino s čim večjo izbiro ščetk. Zobna pasta v tej prvi fazi ni tako zelo pomembna, zato jo lahko za začetek izpustite. Zobno pasto začnite uporabljati, ko bo znala dobro izpljuniti.

Ko bosta izbirali, ji povejte zakaj boste zase izbrali tako in tako ščetko: utemeljite obliko, dolžino, barvo, ki Vam je všeč … in svetujte pri izbiri tudi mladi dami, ki je zagotovo rada urejena in prikupna. Kupovanje zobne ščetke naj bo velik dogodek. Deklica bo zagotovo doma komaj čakala (tako kot Vi in ostali člani družine), da preizkusi novo »igračo«. Sprva poskusite tako, da si zobke umivata hkrati. Vi ji pokažite, ona naj Vas posnema, naj Vam dovoli, da jo naučite. Ne pozabite na pohvalo vsakič, ko bo napredek, pa čeprav čisto majhen. Deklica naj poskrbi, da bodo imele umite zobke tudi vse njene igračke.

Običajno pomaga tudi, če jo boste poprosili, naj Vam pomaga očistiti Vaše zobe, tako Vam bo dovolila, da tudi Vi pomagajte njej. Morda Vas bo njeno ščetkanje »žgečkalo« in se boste smejali. Po ščetkanju pa boste zelo navdušeni nad njenim odlično opravljenim delom in zagotovo bo vesela Vaše pohvale. Nikoli pa je ne grajajte, čeprav niste dosegli, kar ste se namenili. Počasi se daleč pride.

Prepričana sem, da bo vajin smeh, dobra volja in vriskanje privabilo v kopalnico še druge družinske člane, ki bodo zelo radovedni.
Nanizala sem Vam nekaj idej, upam, da bo katera učinkovita.
Otroci zelo radi ustrežejo svojim staršem, le motivacija mora biti izbrana na pravi način in žal nam to vzame kar nekaj časa, ki nam ga vsem zelo primanjkuje. Vendar vzemite to kot dolgotrajno naložbo v dekličino zdravje.

Ščetkajte previdno in pravilno

Pri tako majhnem otroku je potrebno ščetkati previdno. Ker si boste lice in ustnice morali pomagati odmakniti s prsti, priporočam, da imate kratke nohte, da hčere ne bi bolelo, ali da jo ne ranite. Prav tako se dobro fiksirajte z ostalimi prsti na obraz.  Nič hudega, če prvi dan ne boste oščetkali vseh zob. Vsak dan bo oščetkan kak zob več. Tudi iz tega, ali so oščetkani vsi zobje lahko naredite igro. Verjamem, da bodo po tednu dni že vsi čisti vsak dan.

Še o začetnem stadiju kariesa

Prvi znaki začetnega kariesa so bele kredaste lise, ki navadno sledijo poteku dlesni na lični ali ustnični strani zob in beli do rjavkasti madeži, ki se ne dajo odstraniti na griznih ploskvah kočnikov. Te lahko opazite sami. Začetne kariese griznih in stranskih ploskev zob boste težko prepoznali. Zagotovo jih bo prepoznal zobozdravnik.

Ko boste lahko uvedli zobno pasto, pa ne pozabite izbrati zobne paste s pravo koncentracijo fluora.

Posvetujte se z njenim zobozdravnikom. Profesionalni Fluorov premaz za zaščito zob se lahko izvede, ko bo deklica lahko sodelovala in znala dobro izpljuniti.

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …