Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Uničeni zobje

Uničeni zobje
Uničeni zobje

Imam velik odpor do zobozdravnikov in imam zelo uničene zobe –  kočnike. Zobozdravnica je rekla, da bi jih bilo treba izpuliti. Tega pa me je zelo strah. Zanima me, ali je to zelo boleče in ali je možno, da ti jih izpuli več naenkrat. Raste mi tudi modrostni zob, ki izpodriva zadnji zob. Dlesen ob tem zobu se mi pogosto gnoji, bolečine so neznosne, zob pa je “postavljen” postrani. Svetujte mi!

Karies, ki traja dolgo lahko popolnoma uniči zob

Karies, ki dolgo ni saniran, lahko razgradi zob do te mere, da ga ni mogoče obnoviti ne s plombiranjem, ne z zobno prevleko.

Zob, ki ga ni mogoče obnoviti ne s plombiranjem, ne s prevleko, je potrebno izpuliti

Puljenje zoba običajno ni boleče, kadar zob ali obzobno tkivo zoba, ki ga pulimo ni vnet/o. Lokalna anestezija dovolj anestezira področje. Boleče je lahko le, kadar je že prej bolečina tako močna, da tudi protibolečinske tablete ne primejo več. Lokalna ansetezija odvzame občutek za bolečino. Ne odvzame pa občutka za dotik. Zato lahko med posegom čutite, da se nekaj dogaja. Pri strahu pa včasih naši možgani občutek za dotik prevedejo v občutek za bolečino. Zato predlagam, da se puljenje izvede preden se pojavi vnetje. Seveda je mogoče in tudi smiselno je opraviti puljenje več zob na enkrat.

Načeloma je osmico, ki pri izraščanju pogosto dela težave in če vemo, da ne bo izrasla v taki smeri, da bi bila uporaben nosilec za mostiček ali protezo, bolje odstraniti.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.