Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

V čakanju na zobni aparat

V čakanju na zobni aparat
V čakanju na zobni aparat

Stara sem 21 let in v kratkem pričakujem fiksni zobni aparat. Na Vas se vljudno obračam z željo, da mi svetujete o higieni zob med nošenjem aparata. Slišala sem, da na začetku nošenje aparata zelo boli, zato me tudi zanima Vaše mnenje o tem.

 

Higiena, kadar imamo fiksni aparat je zelo pomembna. Bistveno se ne razlikuje od normalne higiene, pomembno je, da temeljito odstranimo zobne obloge. Predvsem okrog bracketov- zvezdic. Za čiščenje se dobijo posebne ščetke, zelo uporabne so tudi nitke za čiščenje pod mostovi. Če ne čistimo dovolj, se kasneje na mestu, kjer je bil bracket prilepljen pozna bel madež, ali nastane karies.

Nošenje aparata v začetku res malo ožuli ustnice, vendar se vsi hitro navadijo nanje. Prvi teden je seveda to velika sprememba v ustih. V začetku zahteva veliko časa, da vse dobro očistimo, kasneje pa čiščenje postane rutina in ne vzame več toliko časa. Nikar se ne bojte, nič strašnega ne bo.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo, morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.