Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Vidne korenine, sprememba položaja zob

Vidne korenine sprememba položaja zob
Vidne korenine sprememba položaja zob

V zadnjem času se soočam z velikimi problemi dlesni in zob. Ne vem zakaj so se mi dlesni pomaknile z nekaterih zob navzgor, da je vidna celo korenina zoba, kar mi povzroča bolečine, pa tudi na videz je zelo neprijetno! Prav tako se mi nekateri zobje nekako skrivili in mi izpodrivajo druge. Kako je to moč popraviti?

Zelo težko Vam odgovorim brez pregleda in analize rentgenskega posnetka – ortopana. Ker navajate tako umik dlesni, kot premikanje zob, menim, da gre lahko za parodontalno bolezen. Zanjo je namreč značilno umikanje dlesni. Premik zob oziroma njihovo nagibanje je posledica izgube oporne kosti, ki drži zob na svojem mestu. Kadar je te kosti malo, se zobje lahko nagibajo, izraščajo, lahko tudi majejo.

Predvidevam, da ste s stavkom: “Prav tako se mi nekateri zobje nekako skrivili in mi izpodrivajo druge,” hoteli povedati, da spodnji zobje potiskajo zgornje navzven. To se pogosto lahko zgodi, kadar je zobovje pomanjkljivo, kadar zobje manjkajo in niso nadomeščeni z mostički ali protezo.

Predlagam pregled in Rentgensko slikanje, da se razjasni zakaj se vam dogajajo premiki zob in zakaj so korenine zob razgaljene.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.