Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Vnet zob povzroča boleče grlo

Vnet zob povzroča boleče grlo
Vnet zob povzroča boleče grlo

Sestri se je nekaj dni nazaj vnel zob! Peljali smo jo zobozdravniku na Aškerčevo, kjer so ji v zob dali zdravila in jo poslali domov! Zaradi hudih bolečin smo jo danes zjutraj peljali ponovno zobozdravniku, kjer so ji odprli zob in jo poslali domov. Vnetje se je sedaj razširilo tudi na grlo in bolečina je postala neznosna kljub tabletam. Moje vprašanje se glasi: kaj storiti sedaj?

 

Zelo lepo ste opisali zobobol v vsej slikovitosti. Kadar zob še vedno boli kljub temu, da je odprt, pomeni, da je vnetje hudo in se je morda razširilo v okolne strukture. Ker pa konkretne situacije ne poznam, vam lahko opišem le, kaj je običajno potrebno naredit.

Verjetno bo potrebno ponovno prečistiti koreninske kanale zoba ali morda pomisliti, da gre še za kak drug zob, ki povzroča težave. Zelo verjetno bo potrebno predpisati antibiotike, zato ne odlašajte.

Kadar pacient pride v zobozdravstveno ordinacijo že s hudim zobobolom, je bolečino težko odvzeti takoj. Včasih je hudo razbolen večji predel, tako da je težko ugotoviti vzročni zob.

Če se vnetju pridružijo znaki širjenja vnetja v okolico, kar se najpogosteje kaže kot oteklina, lahko tudi kot na primer angina (Angina Ludovici), pri spodnjih zadnjih zobeh lahko tudi oteženo požiranje in omejeno odpiranje ust (trizmus), je potrebno poseči po antibiotiku. Gnoju, ki nastane v oteklini pa omogočiti iztok, kar se naredi s posegom imenovanim incizija (oteklino prerežemo, da izteče gnoj). Kadar je zob odprt lahko traja nekaj dni, da se bolečina popolnoma umiri. V primeru komplikacij in širjena otekline v okolico oziroma, če opazite povišano telesno temperaturo pa je vedno potrebno poseči po antibiotikih.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.