Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Vnete dlesni na zobeh s prevlekami

Vnete dlesni na zobeh s prevlekami
Vnete dlesni na zobeh s prevlekami

Stara sem 22 let in že 3-4 leta imam težave z dlesnami. Pred časom mi je zobozdravnik naredil na sprednje 4 zobe prevleke, nakar se mi je vnetje še poslabšalo. Poskusila sem že različne ustne vode in spirala z žajbljevim čajem. Zanima me, kaj mi priporočate, da dlesni dokončno ozdravim?

Zelo verjetno so se pod dlesno nabrale zobne obloge – biofilm, ki jih sami ne boste mogli očistiti, zato boste zelo verjetno potrebovali pomoč zobozdravnika.

Najpomembneje je, da so zobne obloge dobro očiščene, prevleke pa izdelane tako, da omogočajo dober dostop za čiščenje. V kolikor  so stalno prisotne zobne obloge, se dlesen ne more pozdraviti.

Predlagam čiščenje trdih in mehkih zobnih oblog z ultrazvokom, ter poliranje zobnih površin. Površine postanejo gladke in nanje se zobne obloge manj nabirajo. Če stanje dobro vzdržujete s ščetkamkem, nitkanjem ter uporabo medzobnih ščetk, se obloge ne bodo tako hitro nabrale ali se sploh ne bodo več nabrale.

V kolikor vam odstranjevanje zobnih oblog ne bo šlo od rok, vam lahko ponudim trening ustne higiene.

Če se s pravilnim načinom ustne higiene stanje ne bo izboljšalo, ali se bo izkazalo, da gre za parodontalno bolezen, jo bo potrebno zdraviti.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.