Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Vnete dlesni pri novih mostičkih

Vnete dlesni pri novih mostičkih
Vnete dlesni pri novih mostičkih

Pred 14 dnevi sem dobil mostička (4,5,6,7,8 levo in 4,5,6,7,8desno). Vse je ok, boli me ne nič, sem pa dobil vnetje dlesni. So močno rdeče, vendar neboleče. Kaj bi to bilo?

Kot ste že sami ugotovili, gre za vnetje dlesni. Niste mi napisali ali so dlesni rdeče že ves čas odkar ste mostiček dobili ali se je pojavilo kasneje. Pri cementiranju mostičkov je dlesna lahko prizadeta zaradi cementa, ki dlesen draži, lahko pa pride tudi do lažje poškodbe pri odstranjevanju viška cementa takoj po cementiranju. Rob prevleke lahko rahlo pritiska na dlesen, še posebno, če je od brušenja do cementiranja mostička preteklo več časa. Te težave običajno minejo v 14 dneh do treh tednih.

Napisali ste, da ste dobili mostiček, ne pa posameznih prevlek. Tudi niste opisali ali je v konstrukciji kakšen člen. Preverite, ali morda ob zobnih prevlekah ali pod členom zastaja zobna obloga. Poleg zobne ščetke in medzobnih ščetk je potrebno za čiščenje zobnih mostičkov uporabljati čiščenje mostičkov namreč zahteva uporabo posebne nitke, ki jo uvedete v medzobni prostor med prevleke, če so povezane, ali med zobno prevleko in člen in tako očistite predele, kamor zobna ščetka ne seže.

Lahko gre tudi za alergijo na material, ki ste ga prejeli, toda to je še najmanj verjetno.

Če vnetje po poostreni zobni higieni ne izzveni, se oglasite do zobozdravnika, ki je protetično delo izvedel in pogledala bosta, kako vnetje umiriti.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.