Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Vnetje dlesni in pekoč jezik

Vnetje dlesni in pekoč jezik
Vnetje dlesni in pekoč jezik


Že dalj časa “tri mesece” imam vnete dlesni in nebo ter pekoč občutek na vrhnjem delu jezika. Bila sem že pri splošni zdravnici, ki me je napotila k zobozdravniku in se zaradi tega tudi obračam na vas. Predpisala mi je ustno vodo, ki mi ni pomagala oziroma je pekoč občutek še zmeraj prisoten, vnetje pa ne izgine.

 

Za konkreten odgovor bi potrebovala več jasnosti. Zato vam brez pregleda in ostale diagnostike ne morem dati strokovnega odgovora konkretno za vas, lahko pa napišem na splošno glede tega, kar me sprašujete.

Menim, da opisujete sindrom pekočega jezika.

Sindrom pekočega jezika (Burning Mouth Syndrome ali BMS) je kronična bolečina ali pekoč občutek v ustih, jeziku, ustnicah, dlesnah ali drugih delih ustne votline, brez očitnega vzroka, kot so vnetje ali poškodba. Ta sindrom je kompleksen in vzroki za njegovo pojavljanje niso vedno jasni.

Pogosteje prizadene ženske, kot moške, najraje v času menopavze.

Tukaj je nekaj možnih vzrokov in načinov zdravljenja:

Vzroki:
  1. Suha usta: Zmanjšana proizvodnja sline lahko povzroči pekoč občutek v ustih. Suhim ustom pogosto prispevajo jemanje zdravil, diabetes, ali nekatere druge zdravstvene težave.
  2. Stres in anksioznost: Psihološki stres lahko poslabša simptome vnetja dlesni in sindroma pekočega jezika.
  3. Stalna prisotnost zobnih oblog: Prisotnost zobnih oblog zaradi neuspešnega odstranjevanja le – teh, lahko povzroči draženje ustne sluznice.
  4. Nevropatska bolečina: Motnje v živčnem sistemu lahko povzročijo pekoč občutek v ustih.
  5. Hormonsko neravnovesje: Hormonska bibavica pri ženskah lahko povzroči hormonske spremembe, ki sprožijo simptome pekočih ust.
Zdravljenje:
  1. Navigacija stresa: Sprostitvene tehnike, kot so joga, meditacija ali terapevtske metode, lahko pomagajo zmanjšati simptome.
  2. Pravilna ustna higiena: Redno umivanje zob, uporaba primerne zobne ščetkezobne nitke, ter medzobne ščetke, pravilno izbrana ustna voda brez alkohola pomagajo zmanjšati draženje.
  3. Pogosto pitje po požirkih: pijte vode brez dodatkov po požirkih, lahko pomaga pri olajšanju simptomov.
  4. Zdravljenje suhih ust: Uživanje dovolj tekočine, uporaba umetne sline in zmanjšanje uživanja živil, ki dehidrirajo kot so kofein in alkohol, lahko pomagajo pri vlaženju ust.
  5. Če uživate zdravila, ki povzročajo suha usta: Bolje skrbite za hidracijo telesa z vodo brez dodatkov po požirkih.

Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom ali zobozdravnikom, če imate simptome sindrom pekočega jezika, da lahko izključite resnejše zdravstvene težave in dobite ustrezno zdravljenje.

Glede na to, da vaše težave trajajo že tri mesece, skoraj gotovo ne gre za akutno bakterijsko vnetje.

Predlagam, da preverite splošno zdravstveno stanje.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.