Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Vzdrževanje zobnih protez

Vzdrževanje zobnih protez
Vzdrževanje zobnih protez

Pred približno enim letom sem dobil nove zobe, delna proteza. Moj problem je v tem, ker se mi na te zobe prijema hrana oziroma neka snov, katere pa tudi s krtačko in zobno pasto ne morem odstraniti. Tako, da moram uporabiti trši ostri predmet. Zanima me, če je to pogost pojav. Zanima me v čem je problem!

 

Tudi na zobne proteze se nabira zobna obloga

Na protetične izdelke se ravno tako kot na lastne zobe nabirajo zobne obloge. Te so sprva mehke, če pa se vanje odloži kalcij iz sline, zatrdijo in jim pravimo zobni kamen.  Zobni kamen se ravno tako nabira na protezi, kot na lastnih zobeh.

Zobni kamen se pri nekaterih ljudeh nabira bolj, pri drugih manj, odvisno od vrste sline. Ko se enkrat zobni kamen nabere na protezi, ga lahko odstranimo le s tršimi predmeti, pri tem pa seveda ranimo površino proteze. Površina ni več popolnoma gladka, zato se hrana na tako površino prijema bolj, obloge in kamen se zato čvrsteje pritrdijo na površino in jih je težje odstraniti.

Skrbite za temeljito redno nego zobne proteze vsak dan

Svetujem Vam, da si priskrbite posebno zobno ščetko za čiščenje zobnih protez, ki imajo trša vlakna, kot zobna ščetka za zobe. S tako oblikovano ščetko boste lahko temeljito očistili vse površine zobne proteze. Dobro oščetkati je potrebno tako tiste dele proteze, ki pokrivajo dlesen, kot tiste, ki, kjer so na protezi zobje in zaponke.

Za boljše čiščenje uporabite tekoči  detergent za posodo, ki nima dodanih barvil. Ne uporabljajte agresivnih zobnih past z abrazivi. Z njimi boste le nahrapili površino, zato se bodo mehke in trde obloge še bolj nabirale.

med čiščenjem nad umivalnikom pazite, da vam zobna proteza ne pade v umivalnik, saj se lahko kak del odlomi.

Pri vizil (kovinskih protezah) pazite, da jih ne deformirate med čiščenjem. Ne stiskajte jih med prsti in dlanjo.

Če uporabljate očala za branje, jih uporabite pri čiščenju zobnih protez. Dobro preverite, ali ste temeljito očistili vse površine protez.

Zobno protezo je potrebno razkuževati vsak dan

Za shranjevanje zobnih protez imejte za to namenjeno škatlico. Škatlice namenjene shranjevanju zobnih protez imajo 3 dele. Škatlico, pokrov in cedilo, ki sede v spodnji del škatlice.

Kupite si tablete za razkuževanje zobnih protez. V škatlico s cedilom natočite vodo in vanjo dodajte tableto za razkuževanje tablet. V to vodo potopite zobno protezo in jo pustite v njej po navodilih, ki so napisana na embalaži tablet za razkuževanje protez. Preden spet vstavite protezo v usta, naj se namaka v čisti vodi vsaj 15 minut.

Akrilat zobne proteze je porozen. Namen razkuževanja s tabletami je razkužiti porozne dele proteze. S tem, ko po razkuževanju pustite zobno protezo v čisti vodi, se to razkužilo izplavi iz poroznega materiala proteze. Če tega ne storite, lahko razkužilo v materialu draži ustno sluznico.

Ko se naberejo na zobni protezi trde zobne obloge, jo je potrebo profesionalno očistiti

Svetujem, da se nato oglasite do svoje zobozdravnice in jo poprosite, da vam protezo prfesionalno očisti, in da jo zobotehnik v laboratoriju po čiščenju ponovno spolira na visoki sijaj, da bo zopet gladka, kot je bila, ko ste jo prejeli.Tako gladko protezo boste lažje vzdrževali, da se na njej ne bo nabiral kamen. Odsvetujem Vam uporabo grobih, abrazivnih zobnih past.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.