Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Začasna plomba v zobu z zdravilom razpoka in razpade

Začasna plomba v zobu z zdravilom razpoka in razpade
Začasna plomba v zobu z zdravilom razpoka in razpade

Zobozdravnik mi zdravi zgornjo šestico, ki sem jo v precejšni meri polomila. Zanima me ali se, da zob začasno prekriti še s kakšnim drugim materialom, ki je bolj odporen in ne bi padel ven. Namreč material, ki ga imam na zobu je v prvo močno razpokal, sedaj pa se mi je celo odkrušil, kljub temu, da čez dan zoba ne obremenjujem, problemi se pojavijo ponoči, ko se zbudim z močno stisnjeno čeljustjo in plombo verjetno tako poškodujem.

Začasna plomba – Za začasno plombo obstajajo tudi drugi materiali, ki so bolj obstojni. Hermetična zapora zoba z zdravilom je bistvenega pomena za uspešno zdravljenje zoba.

Bruksizem ne sme biti ovira, da začasna plomba med zdravljenjem ne bi zdržala in opravila svoje funkcije. Zob v zdravljenju naj bi bil tako ali tako razbremenjen, torej bruksizem nanj ne sme vplivati, saj bi to kompromitiralo uspeh zdravljenja.

Svetujem pa, da se po končani terapiji izdela bruksistična opornica.