Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zadah iz ust pri otroku

Zadah iz ust pri otroku
Zadah iz ust pri otroku

Imam 4-letno hčer. Zjutraj in tudi čez dan ima iz ust neprijeten zadah. Zobe ima zdrave. Redno obiskuje zobozdravnika. Kako ji lahko pomagam, kajti nadloga ne boli, je pa zelo neprijetna za vse.

Pri otrocih je zadah najpogosteje povezan z vnetji nosnožrelnega predela (ob pogoju, da je ustna votlina zdrava). Kronični izcedek iz nosu v žrelo in zamašen nosek lahko povzročita neprijeten zadah, ki ga je težko odpraviti, če nam ne uspe odpraviti vzroka. Tak otrok navadno ponoči, pogosto tudi podnevi diha skozi usta namesto skozi nos. Usta so izsušena in na jeziku se nabirajo obloge. Pomaga vlaženje zraka v prostorih, posebno ponoči, čiščenje noska in izpiranje s fiziološko raztopino.

Poskrbite, da otrok ne bo dehidriran.

Kar navajam, so le možnosti. Svetujem Vam najprej pregled pri zobozdravniku, v kolikor so usta zdrava pa še pregled pri splošnem zdravniku, ki bo izključil morebitne sistemske vzroke zadaha Vaše hčere.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.