Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zadah, morda ni iz ust

Zadah, morda ni iz ust
Zadah, morda ni iz ust

Kljub skrbni higieni ustne votline in zobovja se ne morem znebiti neprijetnega zadaha.Uporabil sem že strgala in različne paste, ki se dobijo pri nas v lekarnah pa ne pomaga. Prosim za vaše strokovno mnenje.

 

Ustni zadah – halitoza zna res biti trdovraten. Zanimivo je, da imajo nekateri ljudje lahko veliko zobnih oblog in nimajo zadaha. Pri drugih pa že manjše količine zobnih oblog, kariesa, vneta dlesen le ob enem zobu lahko povzroča zadah. Trdovratni ustni zadah, je lahko neprijetna težava.

Vzroki ustnega zadaha

Vzroki za ustni zadah so lahko oralni (iz ust) ali ekstraoralni (zunaj ust).

Oralni vzroki izvirajo iz ust

Najpogostejši so oralni vzroki ustnega zadaha (90 %). Neprijeten in močan vonj povzročajo hlapne žveplove spojine (metil merkaptan, dimetilsulfid in žveplovodik).
Žveplove spojine nastajajo pri razgradnji in razpadu beljakovin, ki vsebujejo žveplo. Pri tem sodelujejo bakterije in encimi v ustih. Beljakovine, ki vsebujejo žveplo se nahajajo v ostankih hrane, v odpadlih vnetnih celicah, v krvi in izcedku, ki teče iz nosu v grlo. Razpad se dogaja na mestih, kjer se te snovi lahko zadržujejo. To je na normalnih strukturah, kot so brazde korena jezika, v brbončicah jezika ali v obzobnih žepkih. Raziskave kažejo, da je najpomembnejši izvor zadaha hrbtišče jezika.

Ekstraoralni vzroki ustnega zadaha

Vzroki, ki izvora zadaha nimajo v ustih, so povezani z boleznimi na pljučih, v nosu, sinusih in požiralniku. Lahko pa so vzrok tudi sistemske bolezni, kot je sladkorna bolezen, ter ledvične in jetrne bolezni. Zelo pomembna je količina in kvaliteta sline. Ponoči, ko je sline malo ta manj izpira usta, zato imamo jutranji zadah, ki je normalen. Prav tako je normalen zadah, kadar dlje časa ne zaužijemo hrane ali smo dehidrirani (premalo pijemo). Predvsem pazimo, da se redno prehranjujemo in da pijemo dovolj tekočine.
Dobra novica je, da znamo zadah, ki ima izvor v ustih zdraviti. Da ga lahko zdravimo, pa je potreben pregled, da ugotovimo, kateri dejavniki doprinesejo k zadahu.

Glede trdovratnega ustnega zadaha

Če se soočate s trdovratnim ustnim zadahom, vam priporočam, da upoštevate naslednja priporočila:

Za oralne vzroke ustnega zadaha:
  1. Redno čiščenje ustne votline: Natančna ustna higiena zajema uporabo primerne zobne ščetke. Z zobno ščetko je potrebno tudi pravilno ščetkati zobe vsaj dvakrat na dan. Pomembno je, da vsak dan dvakrat očistimo vseh pet ploskev vseh zob. S pravilno uporabo zobne nitke in medzobne ščetke lahko odstranit delce hrane in zobno oblogo, ki lahko povzročijo slab ustni zadah. Poleg tega je pomembno tudi čiščenje jezika, kjer se ravno tako naredi biofilm.
  2. Uporaba ustnih vod: Ustne vode lahko uporabljajte s pametjo. Če ni težav, niso potrebne. Ob težavah izberite take, ki ne vsebujejo alkohola, vsebujejo pa naj aktivno sestavino za namen, ki ga potrebujete. Razkužila v ustnih vodah lahko pomagajo pri vnetjih. Ena takšnih sestavin je klorheksidin. Ustne vode z višjimi koncentracijami klorheksidina smete uporabljati le nekaj dni. Neomejeno lahko uporabljate ustne vode s kisikom. Za težave s trdovratnim ustnim zadahom, se priporoča taka, ki ima dodan cink. Pogoj, da so ustne vode učinkovite je, da so zobne obloge pred tem dobro mehansko očiščene.
  3. Redni obiski zobozdravnika: Redni obiski zobozdravnika so ključni za zdravje vaših ust. Zobozdravnik lahko prepozna in zdravi morebitne težave, ki povzročajo ustni zadah, kot so zobne bolezni, vnetja dlesni ali zobni kamni.
Za ekstraoralne vzroke ustnega zadaha:
  1. Pijte dovolj vode: Suha usta lahko povzročijo slab zadah. Zadostna hidracija ohranja ustno votlino vlažno, kar zmanjšuje možnost za razmnoževanje bakterij, ki povzročajo slab zadah.
  2. Omejite uživanje kave in alkohola: Kava in alkohol lahko povzročata dehidracijo, kar vodi v suha usta in ustni zadah.
  3. Izogibajte se tobaku: Kajenje tobaka povzroča slab zadah. Če kadite, razmislite o prenehanju.
  4. Redni obiski zdravnika: Skrbite za svoje splošno zdravstveno stanje. Slab zadah lahko povzročijo tudi zdravstvene težave, kot so okužbe sinusov, prebavne motnje ali druge bolezni.  Kronične bolezni, kot so obolenja jeter, ledvic in diabetes, imajo vsak svoj značilen zadah.
  5. Prehrana: Izogibajte se hrani, kot so čebula, česen in začinjene jedi. Uživajte več hrane, bogate z vlakninami, kot so sveže sadje in zelenjava, ki spodbujajo proizvodnjo sline, kar pomaga pri čiščenju ust.
  6. Preverite zdravstveno stanje: Če vaš slab zadah ne izgine kljub skrbi za ustno higieno, se posvetujte tako z zobozdravnilom, kot z zdravnikom.
Kako ugotavljamo izvor ustnega zadaha

Izvor ustnega zadaha ugotavljamo glede na vrsto vonja in z izločanjem možnih vzrokov.  Če je ustni zadah smrdeč, diši po gnilem, gre najverjetneje za vzroke zadaha, ki izhajajo iz ust. Ker je najverjetneje, da gre za zadah, ki ima vzroke v ustih, najprej zdravimo to. Na ta način odstranimo del zadaha, ki ga povzročajo situacije v ustih. Šele nato, lahko iščemo vzroke drugje.

Učinkovine ne morejo predreti biofilma - zobne - obloge- zobnega plaka

 

Mikroorganizmi v ustih se namreč lahko zanesejo tudi drugam po telesu. Na primer v sinuse, pljuča. Glede na to, da je zobna obloga biofilm, ki ga že v ustih težko kontroliramo, je na primer aspiracijska pljučnica z mikroorganizmi iz zobnega biofilma težko obvladljiva. V biofilm namreč antibiotiki slabo prodirajo.

 

 

Aspiracijska pljučnica povzročena z mikroorganizmi iz zobnih oblog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.