Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zakaj dlesni krvavijo pri ščetkanju zob?

Zakaj dlesni krvavijo pri ščetkanju zob
Zakaj dlesni krvavijo pri ščetkanju zob

Imam dve vprašanji. Izraščene imam že skoraj v celoti vse štiri modrostne zobe. Na srečo pri tem nisem imela velikih bolečin. Mi je pa neprijetno, ker, ko si umivam zobe je vedno prisotna kri pri izpljunkih. Je pa tudi res, da se mi občasno vlije kri iz dlesni med 3., 4., in 5. zobom. Strah me je, da bi lahko šlo za kaj neprijetnega (parodontozo), čeprav moja zobozdravnica pravi, da ni nič. Da naj samo dobro oščetkam zob. Mi je pa zelo neprijetno, saj ni dneva, ko mi pri umivanju zob ne bi tekla kri. Uporabljam pa srednje trdo krtačko, ki je manjša, da lahko dosežem tudi modrostne zobe.

Kaj menite vi? A se da kaj narediti proti krvavenju in ali je bolje modrostne zobe odstranit ali pustit? (slišala sem, da se lahko korenina zoba tako razraste, da poškoduje ostale zobe) Hvala za odgovor in želim vam lep in uspešen dan.
Pozdrav.

 

Krvavitev je lahko znak vnetja dlesni

Krvavitev dlesni je običajno prvi opozorilni znak, da poteka vnetje dlesni (gingivitis), lahko tudi že parodontalna bolezen (pacienti jo poznate pod izrazom parodontoza). Bolezen je kronična in običajno poteka brez bolečin, navadno pa jo spremlja krvavitev ob ščetkanju.

Bistvena je dobra nega ust in zob doma

Bistveno je, da osvojite pravilno tehniko čiščenja zob. Ta zajema uporabo običajne zobne ščetke, ustrezne zobne nitke in ustrezne interdentalne  – medzobne ščetke. Če vam nikakor ne bo šlo, lahko opravite trening ustne higiene.

Diagnosticiranje parodontalne bolezni

Če se stanje kljub poosterni ustni higieni ne bo izboljšalo je priporočljivo narediti parodontološki pregled,  ki zajema merjenje obzobnih žepkov na šestih mestih vsakega zoba, oceno prisotnosti zobnih oblog, umika dlesni (recesij), prisotnosti krvavitve na sondiranje, morebitno gnojenje v obzobnih žepkih, majavosti zob, oceno prizadetosti razcepišč … Potrebna je tudi rentgenska diagnostika.

Terapija parodontalne bolezni

Najprej se opravi čiščenje trdih in mehkih oblog z ultrazvokom, nato pa še poliranje zob. Po potrebi se opravi še luščenje in glajenje korenin.

Glede odstranitve modrostnih zob

Modrostni zobje, znani tudi kot osmice, so zadnji zobje v vsakem kvadrantu ustne votline. Osmica je lahko kot običajen zob, lahko velik kot rižek, lahko vse vmes. Tudi glede korenin je po oblikah in zavitosti zob, za katerega ne velja nobeno pravilo. Z rentgensko diagnostiko, ugotovimo ali je zob prisoten, kakšna je njegova lega, velikost, smer rasti … glede na ugotovljeno svetujemo terapijo.

Korenina modrostnega zoba ne raste nič drugače kot korenine ostalih zob. Ko je korenina formirana ne raste več. Lahko pa sam zob izrašča v tako neugodni legi, da s svojo rastjo ogroža sosednje zobe, navadno sedmico.

Ker so zadnji in običajno zadnji zobje, ki izrastejo, se lahko pojavijo problemi, ki zahtevajo njihovo odstranitev.

Možni razlogi za odstranitev modrostnih zob vključujejo:
  1. Pomanjkanje prostora: Mnogi ljudje nimajo dovolj prostora, da izrastejo modrostni zobje v celoti in v pravi smeri, kar lahko privede do poškodb sosednjega zoba ali premika drugih zob v ustni votlini.
  2. Impaktiranost modrostnih zob : Modrostni zobje so pogosto impaktirani, kar pomeni, da ne morejo pravilno izrasti. Lahko izrastejo nepopolno ali v nepravilni smeri. Impaktirani modrostni zobje lahko povzročijo bolečino, vnetje in druge težave.
  3. Težave z dlesnami: Modrostni zobje so pogosto delno izrasli in ustvarijo medzobne žepke med zobom in dlesnami, kjer se lahko nabirajo hrana in bakterije, kar vodi v vnetje dlesni in parodontalno bolezen.
  4. Bolečina: Impaktirani modrostni zobje lahko povzročajo bolečino, še posebej, če pritiskajo na sosednje zobe ali na živec.
  5. Karies: Ker so modrostni zobje v zadnjem delu ustne votline, je njihovo čiščenje lahko težavno, kar poveča tveganje za nastanek zobne gnilobe.
  6. Ortodontske težave: Modrostni zobje lahko povzročijo ortodontske težave, kot je premikanje drugih zob, kar lahko vpliva na ugriz.

Zobozdravnik običajno priporoči odstranitev modrostnih zob, če povzročajo težave ali če obstaja tveganje za težave v prihodnosti. Postopek odstranitve je rutinski in se običajno izvaja v zobozdravniški ordinaciji ali ambulantah za oralno kirurgijo. Pred odločitvijo za odstranitev modrostnih zob je najbolje, da se posvetujete z zobozdravnikom, ki bo ocenil vašo situacijo in vam svetoval ustrezno terapijo.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.