Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zakaj ortopan?

Zakaj ortopan
Zakaj ortopan

Bil sem po dveh letih (takrat mi je odstranil zobni kamen) spet pri zobozdravniku, ker mi med zobmi ostaja hrana, med spodnjimi sprednjimi pa se nabira bel “kamen”. Zdravnik je rekel, da imam pač zobe precej skupaj, zato ostaja med njimi hrana. Tu se ne da nič narediti, tisto belo pa je kamen.

Potem pa mi je dal napotnico za ortopan (rekel je, da je to standardni postopek skoraj vseh njegovih pacientov, kjer ti rentgensko slikajo zobovje, da vidijo, če je kje kak “notranji” karies. Imam samo dve plombi in zdrave zobe. Nič me ne boli. Zakaj moram sedaj na rentgen? Vse skupaj se mi zdi – oprostite – malo čudno. Lepo se vam zahvaljujem za odgovor.

 

Glede rentgenskega slikanja – ortopana

Lahko ste samo veseli, da imate tako skrbnega zobozdravnika. Ortopan je pregledna slika, na kateri poleg zob vidimo še druge strukture zgornje in spodnje čeljusti v celoti ter del sinusov.

Glede na to, da je obsevanje relativno majhno (dva dni naravnega ozadja to je, kot dobite sevanja v dveh dneh v naravnem okolju) nam poda ogromno informacij.

Ena od mnogih stvari, ki jih vidimo na ortopanu je tudi skriti karies, ki ga lahko v ustih s pri pregledu ne zaznamo, viden pa je lahko na taki sliki. Takega »skritega ali nevidnega« kariesa je po podatkih v referenčnih strokovnih revijah do 30 – 50 %!!!

Glede na to, da navajate zastajanje hrane v medzobnih prostorih, je možen kak tak skrit karies ali pa morda kak znak parodontalne bolezni. Marsikdaj nam ortopan odkrije kaj, kar je potrebno zdraviti še preden se pojavijo težave. Oropan je danes po sodobnem algoritmu skrbi  za zdravje v ustni votlini ne le standardni postopek, temveč doktrina.

Glede tesnega stanja zob

Če je tesno stanje zob res tako zelo pereče, da medzobnih prostorov ne morete čistiti ne z zobno nitko, ne z medzobnimi ščetkami, se zna slej ko prej na teh mestih pojaviti karies, lahko pa tudi parodontalna bolezen.

V tem primeru bi bilo modro, da razmislite o ortodontski terapiji.

Glede čiščenja zob in nastajanja zobnega kamna

Odsotnost zobnih oblog je bistvenega pomena za splošno zdravstveno stanje. S starostjo naše telo vse težje kompenzira in se bori proti vnetjem.

Zobni kamen nastane tako, da se v mehko zobno oblogo, ki ni bila odstranjena odloži kalcij iz sline.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.