Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zakaj zamenjati plombe, če nič ne boli?

Zakaj zamenjati plombe, če nič ne boli?
Zakaj zamenjati plombe, če nič ne boli?

Danes sem bil na pregledu pri svojem novem zobozdravniku (prejšnji je šel med otroške) in mi je dejal, da moram zamenjati, kar 7 plomb, ker so že stare, čeprav so povsem cele in me zobje nič ne bolijo. Zanima me, zakaj je to potrebno?

 

Zelo verjetno, je zobozdravnik pri pregledu ugotovil, kateri plombe niso tesne. Kjer plomba ne tesni se v režo naselijo bakterije. Tam se razmnožujejo in povzročajo karies. Tak karies imenujemo sekundarni karies. Zob s sekundarnim kariesom lahko zelo dolgo ne boli.

Bakterije ne bodo poškodovale plombe, temveč bodo napredovale pod plombo proti predelu zobne pulpe. Ko karies pride v bližino zobne pulpe – zobnega živca lahko bakterije po dentinskih kanalčkih potujejo v zobno pulpo in jo poškodujejo. Zobna pulpa lahko odmre in nastane ognojek – granulom na vršičku zobne korenine. Vse to se lahko zgodi brez, da bi vi opazili, brez, da bi kdaj kaj bolelo. V 90 % vse kar sem opisala, ne boli, temveč zobozdravniki odkrijemo naključno na pregledu.  Bolje je plombo zamenjati, ko zob še ne boli, kot takrat, ko že boli.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.