Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zalivki – zalitje zob

Zalivki - zalitje zob
Zalivki – zalitje zob

Moja 8 – letna hčerka ima zdrave zobe in do zdaj naša zobozdravnica v tujini nikoli ni imela pripomb. Pred kratkih je šolo obiskala šolska zdravnica, ki svetuje preventivne zalivke. Ker imam v zvezi s tem pomisleke (zakaj bi počeli nekaj na zdravem zobu), vas prosim, če mi stvar lahko malce pojasnite ter me seznanite s prednostmi in slabostmi pri odločitvi za in proti.

 

Plombica ali zalivka

Kadar je zob poškodovan ali ima karies, to pomeni da ni več cel in zdrav, manjkajočo zobovino nadomestimo s plombico ali zalivko. Oba izraza pomenita isto.

V teku razvoja slovenskega jezika se je nekaj časa kot pravilen izraz uporabljal plombica, nekaj časa zalivka, zdaj pa uporabljamo kar oba, vsaj pogovorno.

Kaj je zalitje zob

Predvidevam, da je šolska zdravnica za Vašo hčerko predlagala zalitje (ne zalivke!). To je postopek, s katerim zaščitimo zdrave zobe na predelih griznih ploskev predvsem kočnikov in ličnikov. Na ličnikih in kočnikih je na griznih ploskvah pri zdravih zobeh fisurni sistem (vdolbinice) ki so z zobno ščetko težko dostopne, zato tam pogosto zastaja zobna obloga.

Kadar so te vdolbinice zelo globoke se tam rad razvije karies. Včasih so te vdolbinice globoke in ozke, tako da jih tudi zelo natančno ščetkanje ne doseže. Zato se priporoča zalitje fisur kmalu po izrasti kočnikov in včasih tudi ličnikov.

Kako se naredi zalitje zob

Postopek zalitja zgleda tako, da zob najprej strojno oščetkamo. Nato ga osušimo, jedkamo le predel zoba kjer bomo fisure zalili in dobro izperemo. Na tako pripravljeno površino nanesemo poseben bel tekoči material, ki je v tekoči obliki. Ta material fisure zalije, zato postopku pravimo zalitje. Postopek je minimalno invaziven in je eden od preventivnih postopkov v otroškem zobozdravstvu. Upam, da sem Vam zalitje razložila dovolj preprosto, da razumete zakaj ga je šolska zdravnica predlagala. Seveda pa je odločitev ali zalitje ali da ali ne izključno Vaša. Predlagam Vam, da se o tem pogovorite še z zobozdravnico Vaše hčere.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.