Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zamašitev žleze na ustnici – ranula

Zamašitev žleze na ustnici - ranula
Zamašitev žleze na ustnici – ranula

Pred časom sem se pri jedi ugriznil v spodnjo ustnico na levi strani, zaradi česar mi je v ustni votlini nastala manjša bulica, ki je na vrhu bele barve. Čuti se kot zatrdlina in je izredno moteča. Ker sem nekaj podobnega “doživel” pred nekaj meseci (takrat so mi bulico, ki je bila po besedah oralnega kirurga zamašitev žleze slinavke, le – to operativno odstranili).

Operativni poseg boleč, predvsem pa sem na poseg dolgo čakal (na 10 minutno rutinsko odstranitev sem čakal več kot 4 mesece).  Sprašujem vas, ali je morda takšno zamašitev mogoče odpraviti po naravni poti, s kakšnim mazilom oziroma zdravilom?  Prosim vas, da mi svetujete, kaj storiti in da mi navedete vzrok, zakaj sploh do podobnih zamašitev pride.

 

Vloga in pomen sline v ustih:
 • Slino proizvajajo velike in drobne žleze slinavke. Njihova vloga je:
 • Vzdrževati vlažno okolje ust.
 • Pomoč pri žvečenju. Slina se pomeša s hrano in tako je grižljaj lažje žvečiti.
 • Pomoč pri požiranju. Če slina ne bi vlažila hrane, ki jo grizemo, bi grižljaj težko pogoltnili.
 • Pomoč pri prebavi. Prebava se začne že v ustih. Slina vsebuje določene encime za prebavljanje hrane.
 • Čistilna vloga. Slina izpira ostanke hrane iz ust in z zob po končanem hranjenju.
 • Ohranjanje pH (kislinsko/bazično) ravnovesje v ustih.
 • Zaščita za zobe. Brez sline bi bili zobje suhi in zato bolj podvrženi kariesu. Slina skrbi za remineralizacijo zob, saj je bogata s kalcijem.
Vrste žlez slinavk v ustih
Velike žleze slinavke so:
 • Glandula parotis – obušesna alinavka – po ena na vsaki strani
 • Glandula submandibularis – podčeljustna slinavka – po ena na vsaki strani
 • Glandula sublingualis – podjezična slinavka – po ena na vsaki strani

Velike žleze slinavke imajo svoja izvodila, ki so zobozdravniku v ustih vidna. Pri zobozdravstvenem pregledu preverjamo tudi, ali je iztok iz izvodil teh žlez slinavk normalen, zmanjšan …

Male žleze slinavke

Male žleze slinavke se nahajajo po vseh ustih, po vsej ustni sluznici. So tako drobne, da jih ne vidimo s prostim očesom.

 

Tudi vsaka mala žleza slinavka ima izvodilo, malo cevko, po kateri slina priteče v ustno votlino in tako pomaga skrbeti, da se ustna sluznica ne izsuši.

Če gre za enako težavo kot prejšnjikrat, ste verjetno pri tem, ko ste ugriznili v ustnico poškodovali izvodilo žleze. Če je izvodilo zdaj popolnoma zamašeno Vam bo lahko pomagal le kirurg. Če pa je zamašeno le delno, včasih pomaga sesanje limone. Že misel nanjo nam povzroči povečano produkcijo sline. Več ji pritisk sline na izvodilo bo morda odmašil ali malo razširil izvodilo, da se bo žleza lahko izpraznila. Ta bulica se imenuje ranula. Poskusite, morda bo pomagalo.

Kaj je Ranula

Kot so vam razložili, je ranula oteklina, ki se pojavi, kadar se zamaši izvodilo žleze slinavke. Ko se izvodilo zamaši, slina ne more odtekati, zato se slinavka poveča, naraste. Če ne ukrepate, se lahko zgodi, da pride do vnetja žleze slinavke.

Pri večjih žlezah slinavkah se to lahko zgodi zaradi vnetij, kamnov v izvodilih (sialolitov), ali poškodbe izvodila samega. Stanje zdravimo glede na vzrok.

Ranula se lahko naredi na katerikoli slinavki, tudi na malih žlezah slinavkah na primer na notranji strani ustnice ali lica.  Slinavka z zamašenim izvodilom se prav tako poveča tik pred ali ob hranjenju in je neboleča. Oteklina vsebuje slino, ki se ne more izločiti skozi izvodilo. Ranula se lahko naredi kadarkoli v življenju.
Terapija je vedno kirurška. Ker so te slinavke izjemno majhne, se odstrani celotna žleza.

Preventiva:

Glede tega, kaj lahko storite, da se to ne bo ponavljajo, vam lahko svetujem:

 • Za obroke si vzamite čas.
 • Med hranjenjem se izogibajte distrakcijam, kot so gledanje v telefon, gledanje televizije ali branje.
 • Ne govorite med tem, ko žvečite.
 • Izogibajte se hrani, ki povzroča poškodbe ustne sluznice, na primer čips.
 • Izogibajte se alkoholnim pijačam, ki sušijo ustno sluznico, ki je zato bolj ranljiva.
 • Ne kadite, saj kajenje suši in poškoduje ustno sluznico.

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.