Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zaradi plombe na sprednjem zobu se zelo obremenjujem

Zaradi plombe na sprednjem zobu se zelo obremenjujem
Zaradi plombe na sprednjem zobu se zelo obremenjujem

Spoštovani! Stara sem 18 let in imam težavo. Lani poleti mi je moja zobozdravnica naredila plombo na zgornji enkici. Ta plomba je na robu zoba, se pravi zraven sosednje zgornje enkice. Plomba sicer ni velika in je bele barve, tako da se skorajda ne opazi.

Vendar se mi dogaja to, da se sedaj zelo obremenjujem, ker imam to plombo. Zdi se mi, da jo takoj vsakdo opazi, bojim se, da mi bo izpadla. Zaradi plombe slabo spim, ne morem se učiti in sploh nimam nobenega apetita.

Kaj mi svetujete? Zelo rada bi namreč imele lepe zobe, predvsem zdrave. Drugače imam veliko zalivk, saj res nisem dovolj skrbela za svoje zobe. To bi rada popravila vendar se bojim, da je prepozno. Prav tako me je strah, kaj bo s to plombo na enkici čez 5,10 let.

Ali naj vedno živim v strahu, da mi bo kar naenkrat ta plomba izpadla? Zelo težko že pričakujem Vaš odgovor, ker bi rada nekaj ukrenila glede tega.

Imam pa še eno vprašanje za Vas, namreč po televiziji in različnih medijih se pojavljajo ljudje, ki imajo tako rekoč popolne zobe. Mislim bele, ravne, brez plomb itd. Zanima me ali so takšni lahko naravni zobje ali je večina umetnih. In kako poteka postopek, da zgledajo takšni zobje (umetni) tako naravno? Pri kakšni starosti, pa Vi predlagate umetne zobe? Če se pacient odloči za njih iz estetskih razlogov? Res me zelo skrbi, saj bi svoje zobe rada obdržala še dolgo let, vendar me skrbi za plombo na enkici in res bi dala vse na svetu, da te plombe ne bi imela!

Zanima pa me še nekaj:ali lahko kljub temu, da imam to plombo nosim snemni aparat za zobe? Namreč to enkico s plombo imam pomaknjeno nekoliko naprej.In torej ali lahko ta žica poškoduje plombo?

 

 

Plomba bo zagotovo zdržala vrsto let, če bo le ustrezno čiščena (krtačka nitka, medzobna ščetka). Seveda noben material ni večen, tako, da jo bo potrebno čez čas zamenjati. Če plomba izpade ima za to gotovo razlog, in plomba, ki ima namen izpasti, naj kar izpade, naredili Vam bodo novo, ustreznejšo. Menim, da se ni česa bati.

Učinek beline zob, ki ga vidite na televiziji je narejen umetno, z barvo, fasadnimi protezami, prevlekami, računalniško tehniko? Naravni zobje so redko tako bele barve.

Estetske zobne prevleke priporočam takrat, ko je zobna krona toliko uničena, da se s plombo ne da več doseči zadovoljivega estetskega učinka in funkcije zoba. To pa ni odvisno od starosti temveč od stanja zoba.

Plombe niso ovira za snemni ali fiksni aparat. Prepričana sem, da ljudje ne opazijo, da imate plombo, nihče Vas namreč ne gleda v zobe tako kot se sami pred ogledalom.

Nikar naj vas ne bo strah na zalogo.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.