Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zaskrbljena gingivitis in parodontitis

Zaskrbljena gingivitis in parodontitis
Zaskrbljena gingivitis in parodontitis

Imam en velik problem. Moje dlesni velikokrat krvavijo, ko si umivam zobe. Prav tako sem opazila, da pri spodnjih sprednjih zobeh dlesni čudno rastejo oziroma ne rastejo, ampak se ne držijo zob.Poleg tega pa imam tudi zadah po gnilem, kaj lahko naredim zelo rada bi se rešila tega problema!

 

Konkretno vam brez pregleda in ostale diagnostike ne morem dati strokovnega odgovora konkretno za vas, lahko pa napišem na splošno glede tega, kar me sprašujete.

Krvavitev lahko pomeni vnetje dlesni

Krvavitev, ki se pojavi ob umivanju zob je posledica vnetih dlesni – gingivitisa. Vzrok za nastanek so zobne obloge. Zobne obloge, ki so dlje časa prisotne na zobeh ob dlesni povzročajo vnetje.

Dlesen postane bolj rdeča, napeta – otečena in na dotik krvavi.“Dlesni, ki čudno rastejo in se ne držijo zob” so lahko močno vnete dlesni. Kadar gingivitis traja dolgo, se razvije kronični gingivitis. Dlesen močno zateče in ob zobu začno nastajati žepki, kot jih opisujete ob spodnjih sprednjih zobeh.

Pomaga poostrena ustna higiena

Svetujem Vam poostreno in pravilno izvajano ustno higieno. To lahko dosežete z uporabo ustrezne zobne ščetke, zobne nitke, interdentalnih – medzobnih ščetk, in ustnih vod. Pri poostreni higieni nekaj dni dlesni lahko še močneje krvavijo, kar je normalno. Po nekaj dneh pa se krvavitev umiri, občutek zatečenih dlesni mine. Da se tak gingivitis umiri, navadno traja 3-4 tedne. Pojav žepkov je začetek parodontalne bolezni, bolj znane kot parodontoza.

Profesionalna podpora ustni higieni

Pogosto sami doma ne morete vzpostaviti ustrezne ustne higiene, če je v obzobnih žepkih prisoten zobni kamen. Tega ne morete odstraniti sami, lahko pa vam temeljito očisti zobni kamen zobozdravnik.

O ustnem zadahu

Ustni zadah je lahko posledica stalne prisotnosti zobnih oblog, karioznega zobovja, parodontalne bolezni ali posledica kake sistemske bolezni. Svetujem Vam obisk pri zobozdravniku, ki Vas bo pregledal, ocenil prizadetost dlesni in svetoval terapijo. Ko bodo dlesni pozdravljene, bo zelo verjetno minil tudi ustni zadah.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.