Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zatemnjen zob

Zatemnjen zob
Zatemnjen zob

Stara sem 17 let in imam eno težavo. Sprednji zgornji zob imam močno zatemnjen, kar je posledica zdravila v zobu, ki ni bilo pravi čas odstranjeno. To bi rada odpravila, kaj lahko storim?

 

Možno je beljenje takega zoba ali pa izdelava klasične prevleke. Da bi Vam bolj konkretno svetovala, bi Vas morala pregledati.

V kolikor zobna krone ni hudo poškodovana, se je morda za začetek najbolje odločiti za beljenje samo tega zoba. Takemu zobu se odstrani plomba ali del plombe z nebne strani (notranje strani ust). Odstrani se tudi polnilo koreninskega kanala, ki je morda zobni kroni. Tja se vlaga gel za beljenje mrtvih zob. Zob postane bolj svetel, ni pa nujno, da doseže barvo zdravega zoba. Z beljenjem zobe svetlimo, osnovni odtenek barve, pa se ne spremeni. Običajno so rezultati takega beljenja zadovoljivi, zabarvanje ni več moteče.

V kolikor se z beljenjem ne doseže želenega rezultata, se še vedno lahko izdela zatiček s prevleko. Vendar je s prevleko potrebno počakati do zaključka rasti. Telesna rast se običajno zaključi med enaindvajsetim in petindvajsetim letom. Pri dekletih bližje enaindvajsetemu letu.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.