Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zdravilo v zobu zob pa boli na ugriz

Zdravilo v zobu zob pa boli na ugriz
Zdravilo v zobu zob pa boli na ugriz

Zanima me, kako dolgo je lahko zdravilo v zobu? Zaradi dopustov mi je zob zdravila dežurna zobozdravnica, moj osebni zobozdravnik pa se vrne z dopusta šele čez 1 mesec. Zanima me tudi, ali je normalno, da me ta zob ob ugrizu boli?

 

Kako dolgo je lahko zdravilo v zobu

Koliko časa je zdravilo v zobu je odvisno od tega, kakšen je zdravilo in za kakšen namen je v zobu. Na primer zdravljenje koreninskih kanalov, indirektno ali direktno kritje, zdravilo za omrtvičenje zobnega živca. Morala bi imeti več podatkov, kaj se je dogajalo z vašim zobom. Ker pa mi niso na voljo, vam lahko obrazložim le najverjetnejše vzroke zakaj vas zob z zdravilom boli.

Zobozdravnik, ki zdravilo aplicira v zob navadno tudi pove koliko časa sme zdravilo biti v zobu.  Lečečemu zobozdravniku napiše obvestilo o vrsti opravljene storitve. Glede na vrsto zdravila so zdravila lahko v zobu od nekaj dni, nekaj tednov ali pa za vedno, kadar gre za na primer za indirektno kritje zobne pulpe.

Glede bolečin zoba, ki vztrajajo

Če bolečina na ugriz ne bo prenehala v nekaj dneh, bo potrebno dobro prečistiti. Poiskati je potrebno vse (tudi morebitne dodatne ali stranske) koreninske kanale, jih prečistiti in ponovno zob zapreti z zdravilom.

Velikokrat je vzrok bolečine lahko tudi nezadostna zapora zoba, ki mora biti hermetična, da iz zoba ne uhaja zdravilo, hkrati pa zato, da v zob ne uhajajo bakterije. Včasih se z materiali, ki so videti kot  “gips” , take zapore ne da doseči. Uporabiti je potrebno drugačne materiale. Bakterije lahko uhajajo v zob tudi kadar stara plomba pred čiščenjem koreninskih kanalov ni bila v celoti odstranjena in lahko da na kakem mestu ne tesni.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.