Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zdravljen zob boli na dotik

Zdravljen zob boli na dotik
Zdravljen zob boli na dotik

Vprašala bi vas eno stvar. Pred več kot letom dni se je moja zobozdravnica odločila za zdravljenje enice spredaj. Skoraj leto dni je trajalo to menjavanje zdravil (kakšnih, ne vem).Uporabljala je tudi tiste živčne igle, ki so mi povzročale neverjetne bolečine. Pa smo vse prestali. No, zob mi je omrtvila in ga z neko smolo zaprla.

Sedaj je že pol leta od tega, slikala ga je in je rekla, da je zob lepo očiščen in vse, ampak mene zob na dotik boli. Ne glede na kakšen dotik, mene zob vedno boli. Ko sem ji to omenila, je rekla, da je to nemogoče in da je to normalno, če malo boli, ter da bo ta bolečina trajna. Meni je to malo čudno in ne vem, kaj naj naredim. Nisem strokovnjak, vendar ne vem, kako lahko “mrtev” zob na dotik boli? Sedaj mi počasi postaja zob malce siv in je rekla, da mi bo dajala neke sestavine noter, da bo bel, saj je zob na udaru nasmeha(stara sem pa 22 let).Celo mi je predlagala neko lasersko terapijo, ki bi mi ublažila bolečine, sam sem zelo skeptična. Ne vem, bi morda morala stopit k drugemu zdravniku po še eno mnenje?

 

Naj kratko povzamem

Napisali ste, da sta z zobozdravnico zdravili enko spredaj skoraj leto dni, preden jo je zdravnica uspela napolniti. Zob naj bi zaprla s smolo, predvidevam, da z začasnim polnilnim materialom. Po pol leta je zobozdravnica naredila kontrolno rentgensko sliko, ki pa ni razjasnila bolečin na dotik, ki jih imate že ves čas od polnitve dalje.
Predvidevam, da si želite več jasnosti, zakaj mrtev zob na dotik boli.

Ker ne poznam vaše konkretne situacije, vam jo težko razjasnim, lahko pa vam povem, na kaj vse bi jaz pomislila in kako bi ukrepala, če bi bili vi moja pacientka.

Glede zoba, ki boli na dotik

Kadar zob boli na dotik, je to zato, ker so prizadeta ali vneta vlakna s katerimi je zob pričvrščen v kost. Zob namreč ni čvrsto vraščen v kost, korenina zoba je s kostjo povezana z gostimi vlakni.

V kolikor je bilo endodontsko zdravljenje uspešno, je pričakovano, da bodo bolečine sčasoma izzvenele. Z Rentgensko sliko takoj po polnitvi ocenjujemo, ali so korenine primerno uspešno napolnjene, ne moremo pa dokončno oceniti ali je bilo zdravljenje koreninskih kanalov uspešno. Uspešnost ocenjujemo z Rentgensko sliko šele po 6 – 12 mesecih po polnitvi. Ocenjujemo tako stanje kosti na vršičku korenine, kot vse prirastišče korenine v kost. Ocenimo tudi, če so morda prisotne povečane globine sondiranja na 6 mestih takega zoba – obzobni žepek, ki pa ni posledica parodontalne bolezni. Če je na primer na enem mestu globina sondiranja zelo povečana, posumimo na poko zobne korenine. Mikro poka je lahko prisotna že od prej. Lahko se kadarkoli razširi in podaljša, zdravljeni zobje so namreč še bolj dovzetni za poke korenin.
Če nikakor ne bi ugotovila vzroka, bi naredila še CBCT slikanje, to je 3D CT tega težavnega zoba.

Glede laserske terapije

Laserska terapija v smislu obsevalne terapije povzroči večjo prekrvavitev prizadetega ali bolečega predela, in na ta način pomaga telesu, da poškodbo ali vnetje hitreje zazdravi, vendar le ob pogoju, da gre za poškodbeno vnetje, ne pa, kadar gre za vnetje povzročeno z mikroorganizmi. Zato je, preden se uvede neka terapija, potrebno izpeljati dobro in natančno diagnostiko.

Glede beljenja koreninsko zdravljenega zoba

Zob se lahko zabarva, ker je mrtev, običajno nekoliko posivijo. Beljenje zobne krone bi jaz odložila, dokler se ne ugotovi zakaj zob boli na dotik. Če je prisotna poka zobne korenine, lahko beljenje takega zoba povzroči hude poškodbe parodontalnih tkiv, saj lahko belilo zaide preko poke v parodontakna tkiva.

Če ne bi nikakor mogla ugotoviti vzroka bolečin, bi vas z vso pridobljeno dokumentacijo napotila do specialista endodontije.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.