Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zlomljen zob že 3 leta – ali se lahko gnoj razširi na druge zobe?

Zlomljen zob že 3 leta - ali se lahko gnoj razširi na druge zobe?
Zlomljen zob že 3 leta – ali se lahko gnoj razširi na druge zobe?

Pred približno štirimi leti se mi je odlomil zob. Ker ne maram obiskov pri zobozdravniku sem potreboval eno leto, da sem se spravil na stolček. Zobozdravnica je moj zob pregledala in ugotovila, da je potrebno puljenje, saj je vmes prišlo do zagnojitve. Po obisku sem jemal antibiotike, nato pa spet obiskal svojo zobozdravnico, ki iz takšnega ali drugačnega razloga ni hotela puliti. In tako sem jo obiskal kakšnih 7x na račun tega zoba. Seveda sem kasneje tudi menjal zobozdravnico (nisem preveč potrpežljiv), ampak kljub temu zoba nisem oskrbel, saj me je po vsem tem minilo …

Večinoma je moja krivda, predvsem zaradi nerednih obiskov. Še vedno pa imam problem s tem zobom, kar je pač ostalo od njega. Še vedno je gnojen in dlesen pod zobom je rahlo otečena non stop. Zanima me ali se lahko takšno stanje – gnoj razširi na druge zobe? Ima lahko to večje posledice, če sploh ne obiščem zobozdravnika?

 

Zlomljen zob v stanju kot ga opisujete zagotovo predstavlja žarišče, vir bakterij za ves organizem. Lokalno lahko pride do granuloma in abscesa, ki se kaže s hudo oteklino obraza v tem predelu. Če je vnetje aktivno in so vršički korenin sosednjih zob blizu, se tako vnetje lahko razširi na druge zobe.

Dlje časa trajajoč granulom se lahko zelo poveča, lahko nastane cista.

Granulom se lahko razširi tudi proti drugim strukturam, kot na primer sinusi v zgornji čeljusti. Lahko se povzroči sinusitis zobnega (odontogenega) izvora. Lahko se širi proti večjim živcem. Na primer, če v spodnji čeljusti granulom zajame alveolarni živec, ga lahko trajno okvari.

Smiselno je zob, oziroma, kar je ostalo od njega čim prej odstraniti.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.