Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zlomljena proteza v času, ko ne morete do svojega zobozdravnika

Zlomljena proteza v času, ko ne morete do svojega zobozdravnika
Zlomljena proteza v času, ko ne morete do svojega zobozdravnika

Padla mi je proteza v umivalnik in se prelomila. Zaradi koronavirusa moj zobozdravnik ne dela. Kaj naj?

 

Zlomljena proteza v času, ko ne morete do svojega zobozdravnika res neprijeten pripetljaj.

V nobenem primeru ne lepite proteze z raznimi lepili, ki niso namenjena za v usta! Predvsem ne s sekundnimi, ki so strupena! Tako lepilo bo držalo le nekaj dni, lahko pa si z njim poškodujete protezo do te mere, da kasnejše popravilo morda ne bo mogoče.

Najprej skrbno zberite vse dele zlomljene proteze. Nato vse te delčke skrbno očistite in razkužite tako, kot če je proteza nepoškodovana.

Če se je odlomil le delček proteze in protezo lahko nosite na način, da vas pri tem nič ne boli in ne žuli, lahko protezo normalno uporabljate. Če je odpadel zob, ga prav tako očistite in razkužite ter shranite za kasnejše popravilo. Protezo v tem primeru lahko normalno uporabljate.

Če proteze ne morete nositi, jo skrbno očistite ter shranite v škatlici v vodi, ki jo vsakodnevno zamenjate. Tako shranite protezo do takrat, ko bo popravilo spet mogoče.

Hrano si v tem času pasirajte ali miksajte, da si s trdimi koščki hrane ne boste poškodovali ustne sluznice in dlesni.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.