Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Znižane dlesni in vnet zobni živec

Znižane dlesni in vnet zobni živec
Znižane dlesni in vnet zobni živec

Imam problem z znižanjem dlesni zob. Ker so se mi dlesni znižale tako da mi ne prekrijejo korenin zob in se mi zobje majejo, kar povzroča bolečine in oteče spodnja ustnica. Zanima me, če se to lahko pozdravi. Prosim, da mi odgovorite in priporočate na koga se naj obrnem ali kaj storim.

 

Konkretno vam brez pregleda in ostale diagnostike ne morem dati strokovnega odgovora konkretno za vas, lahko pa napišem na splošno glede tega, kar me sprašujete.

Lahko gre za napredovalo parodontalno bolezen

Kadar se umakne dlesen, se pod dlesno topi, izgineva tudi kostnina, ki zob drži v kosti, zato se začne zob majati. Med zobom in dlesno nastaja vse globlji žep, ki se lahko vname. Takrat zateče. Kadar je vnetje močnejše, lahko zateče tudi ustnica. Ko parodontalna bolezen napreduje in se dlesen bolj in bolj umika, lahko kost pod njo izgine prav do vršička zobne korenine. Če se to zgodi, je zob izgubljen. Če pa je še dovolj v kosti, bo potrebno zdravljenje parodontalne bolezni.

Lahko gre za sočasno okužbo zobne pulpe – zobnega živca preko globokega parodontalnega žepa zoba

Takrat se lahko vname tudi zobni živec, čeprav zob nima ne kariesa, ne plombe. Če je zob odmrl, zaradi globokega obzobnega žepa, je potrebno koreninski kanal zdraviti. Če je korenina še dovolj v kosti se morda splača opraviti zdravljenje koreninskih kanalov, sicer se bojim, da boste zob izgubili, morali izpuliti.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.