Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Znižane dlesni

Znižane dlesni
Znižane dlesni

Imam problem z znižanjem dlesni zob. Ker so se mi dlesni znižale tako da mi ne prekrijejo korenin zob in se mi zobje majejo, kar povzroča bolečine in oteče spodnja ustnica. Zanima me, če se to lahko pozdravi. Prosim, da mi odgovorite in priporočate na koga se naj obrnem ali kaj storim.

 

O parodontalni bolezni in umikanju dlesen sem že kar nekaj napisala, zato se bom omejila le na odgovor o otekanju dlesni. Brez pregleda in Rentgenske slike vam težko odgovorim na vprašanje ali je vaše stanje rešljivo.

Napisali ste, da so se dlesni znižale in da se vidijo korenine. Zobje pa se majejo. Zatečena je tudi ustnica.

Kadar se umakne dlesen, se pod dlesno topi, izgineva, tudi kostnina, ki zob drži v kosti. Zato postanejo zobje majavi. Med zobom in dlesno nastaja vse globlji žep, ki se lahko vname. Takrat dlesen zateče. Kadar je vnetje močnejše, lahko zateče tudi ustnica.

Ko parodontalna bolezen napreduje in se dlesen bolj in bolj umika, lahko kost pod njo izgine prav do vršička zobne korenine. Takrat se lahko vname tudi zobni živec – pulpa, čeprav zob nima ne kariesa, ne plombe. Dlesen in ustnica lahko tudi v tem primeru zatečeta.

Nastane situacija, ko ne moreno razločiti ali je oteklina posledica globokih žepov zaradi napredovale parodontalne bolezni – parodontoze, ali posledica odmrtja zobnega živca, ki se je okužil preko parodontalnega žepa. Tej situaciji rečemo pulpo parodontalna simptomatika.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.