Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zob je potemnel in odmrl zaradi skritega kariesa

Zob je potemnel in odmrl zaradi skritega kariesa
Zob je potemnel in odmrl zaradi skritega kariesa

Rada bi vas vprašala, kaj naj naredim s svojo šestico. Ko sem šla zobozdravnici in je pregledala moje zobe, mi je povedala, da je moja šestica odmrla. Zob je črn, ampak me ne boli. Ali je zato neprijeten zadah?

Težko Vam odgovorim brez pregleda konkretno za vas. Lahko pa načeloma za podobne situacije.

Če je zob črn, pomeni, da ima zelo verjetno obsežnejši karies. Glede na to, da ne omenjate vidne luknje v zobu gre verjetno za skriti karies, ki v ustih ni viden drugače kot spremenjena – temna barva zoba.

Očitno je karies tako napredoval, da je dosegel zobno pulpo in povzročil odmrtje zobne pulpe. Čeprav tak zob ne boli bo potrebno opraviti zdravljenje zobnih korenin oziroma koreninskih kanalov. V kolikor zdravljenja koreninskih kanalov ne bi opravili se vnetje lahko razširi preko vršička korenine v kost čeljusti in tam naredi granulom.

Zob s kariesom je lahko vir  ustnega zadaha.

Predlagam še natančen pregled zob in natančno diagnostiko drugih zob ter rentgensko slikanje. Zelo verjetno je, da imate še kje kak skriti karies.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.