Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zob po plombiranju boli na toplo, hladno in na pritisk

Zob po plombiranju boli na toplo, hladno in na pritisk
Zob po plombiranju boli na toplo, hladno in na pritisk

Pred enim tednom mi je 1-ko spredaj, ki je imela majhno luknjo zobozdravnik zaplombiral. Do takrat je bil zob neobčutljiv. Sedaj je pa zob občutljiv na hladno ali toplo in če pritisnem na plombo me močno zaboli. Kaj je to?

 

Če prav razumem, vas zob po plombiranju boli na toplo, hladno in na pritisk.

Težko Vam odgovorim brez pregleda, lahko Vam le navedem najverjetnejše vzroke Vaših težav. V kolikor je bila plomba take oblike, da je segala v bližino dlesne, je tam zdaj lahko malo občutljiv zobni vrat zoba in zato čutite spremembe na toplotne dražljaje. To običajno mine v nekaj dneh do nekaj tednih.

Ker navajate, da je plomba majhna, verjetno težko pritisnete le na plombo, najverjetneje pritisnete na ves predel zoba. V kolikor je bila pri izdelavi plombe ranjena dlesen (včasih pač drugače ne gre) je lahko to vzrok vaših bolečin na pritisk.  Mogoče je tudi, da je zob rahlo previsok in ga bo potrebno razbremeniti. Svetujem vam ustrezno higieno in v kolikor se v tednu dni težave vsaj nekoliko ne umirijo, se oglasite do zobozdravnika.

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.