Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zob v nepravilni legi

Zob v nepravilni legi
Zob v nepravilni legi

Rada bi vam na kratko opisala moj problem. To je moj zgornji sprednji zob oziroma enka- desna. Že od mladosti mi štrli navznoter, vendar ker ni bilo moteče pri ugrizu, me šolska zobozdravnica nikoli ni poslala na kakšne dodatne preglede.

Sedaj pa opažam (že kakšno leto), da se mi to zob vedno bolj pomika navznoter, toliko, da me že moti pri ugrizu. Občasno čutim tudi rahlo zbadanje. Bila sem že zaradi tega pri osebnem zobozdravniku, vendar mi je rekel, da se tu ne da nič narediti, da sem za aparat baje prestara in da je problem tudi to, da imam na levi strani na dvojki prevleko (pri 18 letih sem imela operacijo tega zoba zaradi ciste v korenini in so mi ta zob zbrusili, zato imam zdaj keramičnega).

Zelo me moti, predvsem zaradi videza, vsaj so vsi drugi zobje v isti liniji, le ta izstopa. Zob je na videz zdrav, tudi barva ni spremenjena. Zanima me, kaj bi se dalo narediti. Razmišljala sem celo o tem, da bi ga dala izpuliti in narediti vsadek, je to možno? Koliko časa to traja ? Delam namreč s strankami!

 

V vašem primeru bi bila ortodontska terapija za zob v nepravilni legi prva izbira

Vsekakor vam svetujem, da se oglasite do specialista ortodonta, in mu razložite svoj problem, saj starost načeloma ni ovira za uspešno ortodontsko zdravljenje.

Vedno je mogoča tudi protetična rešitev

Seveda je možno zob izpuliti in narediti vsadek, vendar je možno, da je prostor v čeljusti za desno enico ožji kot za levo in bi bila prevleka zato ožja. Vendar je puljenje zoba zadnje, kar am svetujem. Specialist ortodont vas bo pregledal, napravil analizo stanja in podal oceno možnosti in uspeha terapije. Ugotovil bo tudi vzrok, zakaj se zob še vedno pomika navznoter. Morda so Vam izrasle osmice?

Zavedati se morate, da za katerokoli vrsto terapije se boste odločili, vsaka zahteva čas, predvsem pa veliko obiskov. Za čas terapije se je vedno mogoče dogovoriti za začasne (provizorij) rešitve, ki Vam omogočajo normalen izgled.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo, morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.