Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zob v zdravljenju boli, ko ga zobozdravnik zapre

Zob v zdravljenju boli, ko ga zobozdravnik zapre
Zob v zdravljenju boli, ko ga zobozdravnik zapre

Že približno mesec dni hodim k zobozdravniku zaradi spodnje leve sedmice. Zobozdravnik mi je čistil kanale pa ne pomaga nič. Ko je dal vanj zdravilo in ga zaprl z gipsom je bila bolečina neznosna, ko je zob odprt je veliko bolje. Zobozdravnik pravi, da dva kanala lahko popolnoma sčisti z iglami, med tem, ko pri enem ne more priti do konca kot bi naletel na oviro. Zato me je dal na slikanje tega zoba.

Zanima me, kaj bi lahko bila ta ovira? Dlesen na tem zobu z notranje strani lica je zatečen in boleč na dotik, ko vzamem analgetik se bolečina umakne in je manj občutljiv par dni nato se zadeva ponovi. Zakaj se ta oteklina pojavlja in ali ima ta oteklina zvezo z zobom ali čeljustjo. Čeljust me ne boli. Čutim pa v tem delu dlesna občasno pulzirajočo bolečino. Je možno, da bi šlo za trdovratnejšo vnetje zaradi kanala, ki ga zobozdravnik ne more predreti ali za kaj drugega?

 

Zdravljenje koreninskih kanalov zna včasih biti pravi izziv.

O koreninah zob in njihovih kanalih

Vsaka korenina zoba ima najmanj 1 kanal, lahko jih ima več. Lahko se kjerkoli v kanalu nahajajo stranski kanali in v vršičku korenine se kanal lahko deltasto razveji, podobno kot to srečamo v naravi pri rekah.

Kadar so korenine zavite, so tudi kanali zaviti. Kanali so v kronskem delu zoba širši in se ožijo proti vršičku korenine. Kanali so nepravilne oblike, lahko imajo zožitve, včasih vsebujejo delce zobovine, ki otežujejo ali onemogočajo prehodnost kanala. Zato rečemo, da ima zobna korenina kanalski sistem. Ta lahko včasih izgleda kot porečje pri reki.

Kadar je ta kanalski sitem okužen, imamo možnost zob odstraniti ali zdraviti kanalski sistem takega zoba. Zobe z zapletenim – razvejanim kanalskim sistemom je težje pozdraviti kot en sam raven kanal.

O zdravljenju koreninskih kanalov

Zdravljenje koreninskih kanalov vedno začnemo s pregledom in z rentgenskim slikanjem. Slika nam nudi orientacijske podatke o obliki, poteku in dolžini kanalov, o morebitni prisotnosti granuloma na vršičku korenine ter o stanju zobne krone (karies, tesnost plombe …).  Tako vemo, kaj lahko pričakujemo. Vendar je slika le dvodimenzionalna in marsičesa ne pokaže. Iz rentgenske slike ne moremo določiti koliko kanalov ima posamezna korenina, koliko so prehodni, kakšne oblike so in zelo redko pokaže stranske kanale.

Zdravljenje poteka tako, da zobno krono odpremo tako široko, da lahko dostopamo do vseh vhodov v glavne kanale. Z iglami očistimo vse glavne kanale in tiste stranske kanale, ki se od glavnega odcepijo tako blizu zobne krone, da vanje lahko uvedemo igle. Iglic in pil je na voljo za cele kataloge. Ročne, strojne, ultrazvočne …

Vse čiščenje opravljamo v kopeli razkužila zato, da se kanal čim bolje izpere in razkuži. Dobro lahko na ta način očistimo le glavne kanale in tiste stranske kanale, ki se od glavnega odcepijo tako visoko, da lahko vanje uvedemo igle. Lahko pa v zobu obstaja še mnogo stranskih kanalov, ki jih z iglami ne moremo očistiti, le te pa lahko do neke mere dosežemo le z izpiranjem z razkužilom.

Tudi sama zobovina, če jo pogledate pod mikroskopom ima drobcene kanalčke, ki pa so tako veliki, da se vanje lahko naselijo bakterije. Tudi te kanalčke lahko le razkužujemo. Pri hujšem vnetju za nekaj časa v kanale vnesemo zdravilo in zob zapremo s provizorij plombo, ki pa mora zelo dobro zapirati zob, da zdravilo lahko deluje. Pri zobeh z globokim kariesom je to včasih izredno težko doseči. Ko ocenimo, da so kanali čisti in je zob miren, se odločimo kanale napolniti s posebnimi snovmi, ki se uporabljajo v ta namen.

O zahtevnih koreninskih zdravljenjih

Kot vidite, je zdravljenje koreninskih kanalov precej zahtevno in uspeh ni vedno možen. O zdravljenju koreninskih kanalov obstajajo debeli učbeniki in atlasi, izhaja veliko strokovnih revij samo na temo zdravljenja koreninskih kanalov. Iz zdravljenja koreninskih kanalov obstaja celo specializacija. Specialist ima naziv »specialist endodont«, saj se veda o zdravljenju koreninskih kanalov imenuje endodontija. Specialisti endodonti so tudi v Sloveniji. Kljub vsej znanosti pa ravno zaradi anatomskih pogojev zoba zdravljenja žal niso vedno uspešna. Zobe, ki jih je težje zdraviti (zavite korenine, neprehodni kanali, zob, ki vedno boli, ko ga zapremo …) lahko pošljemo k specialistu endodontu, ki si običajno pri svojem delu pomaga s posebnim mikroskopm.

Kaj konkretno povzroča neprehodnost enega od vaših kanalov ne morem oceniti, zagotovo ne le vnetno dogajanje. Morda ne bi bilo slabo, da se obrnete še na enega od specialistov endodontov, ki ima mikroskop. Če je le mogoče, vam bo zob pozdravil. Saj lasten zob je najboljši implantat.

Kadar pa se zoba nikakor ne more zapreti je potrebno pomisliti, da gre morda za cisto.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.