Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zob z zatičkom boli

Zob z zatičkom boli
Zob z zatičkom boli

V dlesni pod zobom, ki je mrtev in je nadgrajen s t.i. “štiftom” se mi nabira po vsej verjetnosti gnojni izcedek. Ne vem, kako se to rešuje, ali je potrebno zob z vsadkom odstraniti oziroma kakšna je rešitev, da se ta zob ohrani.

 

Kadar je po zdravljenju zoba zobna krona tako oslabljena, da se zoba ne da nadgraditi s plombo, navadno naredimo v zob zatiček (štift). Včasih se kasneje izkaže, da je proces še vedno prisoten. Kadar je mogoče zatiček odstranimo in korenino ponovno zdravimo kot običajno.

Zob bo morda mogoče rešiti z apikotomijo

Kadar odstranitev zatička ni mogoča in če so pogoji primerni lahko naredimo apikotomijo. Apikotomija je odstranitev koreninskega vršička. Apikotomija je kirurški poseg, ki ga naredimo v lokalni anesteziji, to je taka anestezija (omrtvičenje operativnega predela) kot običajno pri zobozdravniku. V predelu zobne korenine, ki je prizadeta nato prerežemo ustno sluznico ali dlesen. S svedrom odbrusimo kost nad prizadetim predelom ter odstranimo vnetno tkivo skupaj z vršičkom korenine.

Kadar polnitev v koreninskem kanalu ni tesna, jo dodatno dopolnimo in zatesnimo. Rano zapremo s kirurškimi šivi, ki jih odstranimo čez teden dni. Votlinica na mestu odstranjenega vršička korenine se bo zapolnila s kostjo ali brazgotino. Po operaciji navadno lahko nastane zmerna oteklina. Bolečine po operaciji so blage in jih lahko omilimo z običajnimi protibolečinskimi sredstvi. Odsvetuje se le Aspirin, ker moti strjevanje krvi.

Možni zapleti

Seveda so možne tudi komplikacije. Kadar se rana vname, to pomeni, da se čas celjenja podaljša, trajnejših posledic pa običajno nima. Krvavitev po posegu je redka, in kri lahko kirurg hitro ustavi. Pri posegu v področju zgornje čeljusti lahko pride do odprtja nosne ali čeljustne votline (sinusa), kar se običajno spontano normalno zaceli. Pri posegih na zadnjih zobeh spodnje čeljusti, lahko pride do poškodbe živca, ki leži blizu. To lahko povzroči začasno motnjo občutka ali mravljinčenje spodnje ustnice. Torej ne obupajte še, morda se, da Vaš zob še rešiti kljub vnetju.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.