Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zob z zlomljeno iglo v kanalu ima granulom. Ali ga je res potrebno izpuliti?

Zob z zlomljeno iglo v kanalu ima granulom ali ga je res potrebno izpuliti
Zob z zlomljeno iglo v kanalu ima granulom ali ga je res potrebno izpuliti

Pri zdravljenju zoba se je zlomila igla in ostala v kanalu, kar sem izvedela po 10 letih. V zobu sem čutila spremembo, zato je bil slikan in pokazal se je granulom. Rada bi zob obdržala, a zobozdravnik meni, da ga je potrebno izpuliti. Prosim za nasvet, kako ravnati oziroma ali obstaja način, da se zlomljena igla odstrani in nato zob zdravi.

 

Brez slike vam za vaš konkreten primer ne morem odgovoriti, lahko pa vam povem, kaj je možno ob določenih ugodnih pogojih.

Načeloma se zalomljen kanalski instrument kot je na primer igla lahko odstrani, ni pa to vedno mogoče. Ali je to mogoče je odvisno od lege instrumenta v kanalu in od tega kakšna je korenina.

Če je korenina izredno tanka obstaja pri odstranjevanju takega instrumenta velika verjetnost predrtja korenine. Včasih se lahko pride mimo zalomljenega instrumenta, s tem, da le ta ostane v kanalu in je včasih vseeno tako zdravljenje uspešno.

Če je lega bolj proti vršičku korenine pa je včasih mogoče zob napolniti do zalomljenega instrumenta, potem pa odstraniti del korenine, ki ga ni bilo možno pozdraviti kirurško. Postopek vršička korenine se imenuje apikotomija.  Zaradi zapletenosti kanalskega sistema v koreninah ni vedno mogoče zagotoviti 100% uspeha pri zdravljenju koreninskih kanalov.

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.