Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zobne prevleke ali zamenjava

Zobne prevleke ali zamenjava
Zobne prevleke ali zamenjava

Na treh zobeh imam porcelansko prevleko že od leta 1980. Sedaj bi si dala zbrusiti in obleči še ostale zobe in me zanima, če je potrebno te prevleke odstraniti in nadomestiti z novimi. Povem naj še, da imam pod temi prevlekami zdrave korenine in nikakršnim problemov.

 

Za menjavo prevlek na zdravih zobeh nosilcih se odločimo zaradi neustreznosti prevlek: (slaba tesnitev, umik dlesni, estetika?).

Razlogi za menjavo zobne prevleke:
  1. Poškodbe: Če je obstoječa zobna prevleka poškodovana, razpokana ali zlomljena, je potrebna zamenjava, da se preprečijo nadaljnje poškodbe zoba.
  2. Karies: Če se pod prevleko pojavi karies, je potrebno odstraniti poškodovan material in narediti novo prevleko.
  3. Estetski razlogi: Če obstoječa prevleka ni več barvno ali drugače estetsko ustrezna, jo je mogoče zamenjati z novo, ki ustreza vašim estetskim željam.
  4. Izrabljenost: Zobne prevleke imajo omejeno življenjsko dobo. Če je prevleka stara in izrabljena, se lahko obrabljena prevleka zamenja z novo prevleko.
  5. Neustrezno prileganje: Če se obstoječa prevleka ne prilega več robu zoba, lahko tam nastane karies. Včasih je razlog za tako zamenjavo umik dlesni zaradi recesije in erozije zobnega vratu. Na takih mestih se rad naredi karies. Pravočasna zamenjava prevleke podaljša življenjsko dobo zoba.
  6. Splošno izboljšanje nasmeha: V nekaterih primerih se pacienti odločijo za zamenjavo zobnih prevlek kot del estetskega izboljšanja nasmeha, na primer v postopku popravljanja nepravilnosti ali beljenja zob.
  7. Parodontalne težave: Če obstajajo težavez dlesnimi  okoli prevleke, je lahko potrebno odstraniti in nadomestiti prevleko, da se preprečijo nadaljnje parodontalne težave.
  8. Napačno prileganje ugriza: Če prevleka ni pravilno prilagojena ugrizu, se lahko pojavi nelagodje, bolečina ali težave pri žvečenju, kar je lahko znak za potrebo po zamenjavi.
  9. Slabo izdelana prevleka: Včasih so zobne prevleke slabo izdelane ali nepravilno prilegajo zobu že od začetka. V takih primerih je priporočljivo zamenjati prevleko z novo, ki je natančno izdelana in prilagojena.
Odločitev je glede na želje individualna

Kadar načrtujemo novo protetično delo in so zobje, ki že imajo prevleke zajeti v načrtu kot nosilci mostu ali proteze je tudi potrebno zamenjati prevleke. Če so prevleke res še ustrezne in morda bolj zadaj, menjava verjetno ne bo potrebna. Če pa so spredaj, v vidnem sektorju, pa smo predvsem glede estetskih kriterijev bolj naklonjeni menjavi prevlek.

Splošnega načela ni, najbolje bo, da se z zobozdravnikom, ki bo novo delo izvedel natančno pogovorite o tem ali in zakaj zamenjati prevleke.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.