Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zobni aparat in čiščenje

Zobni aparat in čiščenje
Zobni aparat in čiščenje

Stara sem 30 let in že pet mesecev nosim fiksni zobni aparat samo na spodnjih zobeh. V tem času mi je na spodnji enki in dvojki levo, ter desno, spodaj pod zvezdico, ki drži žico, nastal kamen, ki ga je že toliko, da se kar kruši. Zgoraj nad zvezdico in žico pa so mi zobje temnijo. Kar se zobne higiene tiče uporabljam nitko, Philippsovo Sonicare krtačko, ter klasično, ter ozko, medzobno krtačko. S kamnom sem imela težave vedno. Ker sem imela spodaj gosto nametane zobe, se mi je kljub rednemu odstranjevanju 2X letno nabral na gosto že po treh mesecih.

Ker mi je na enem zobu sklenina, zaradi prepogostega odstranjevanja začela pokati, sem se obrnila na ortodonta, ki mi je svetoval ravnanje zob. Vendar, me je sedaj strah, da aparat ne bo nič izboljšal, razen, da bodo zobje naravnani. Na zgornjih zobeh nimam nikakršnih problemov s kamnom. Kaj se dogaja z mojim zobmi okoli aparata, je normalno, da temnijo? Moja zobozdravnica pravi, da se boji, da bo prišlo do demnineralizacije. Da bom najbrž morala po odstranitvi aparata razmišljati o prevleki zob, če bom želela imeti lepe.

Prosila bi Vas za komentar in ali se na keramičnih zobeh tudi tako nabira kamen. Očitno imam zelo močno oziroma čudno slino. Z želodcem in kislino pa nimam nobenih težav. Za Vaš čas in komentar se Vam najlepše zahvaljujem.

 

O zobnem kamnu

Če se Vam kamen res tako hitro nabira, bi bilo dobro, da Vam zobozdravnik večkrat opravi profesionalno čiščenje zob ter poliranje s peskanjem.  Kamen namreč nastane tako, da se v mehko oblogo, ki ni bila v celoti odstranjena odlaga kalcij iz sline in tako ta obloga zatrdi.  Obloga, ki zatrdi se imenuje zobni kamen. Slina je zelo bogata s kalcijem. Da se obloge manj nabirajo pa lahko opravite tudi trening ustne higiene čiščenja fiksnih zobnih aparatov.

Zakaj zobje temnijo Vam težko odgovorim. Najverjetneje na njih nastaja temna obloga, kar se pogosto dogaja pri ljudeh, ki so bolj nagnjeni k nastanku zobnega kamna. Takšna obloga je največkrat posledica uživanja hrane, ki zabarva zobe ali kajenja cigaret. Takšne obloge običajno ni težko odstraniti pri zobozdravniku. Zobni aparat Vam bo zagotovo dolgoročno olajšal čiščenje.

 

O demineralizaciji

V zobovini ves čas poteka presnova kalcija. Ko je okolje kislo, se kalcij izplavlja iz zob, ko je okolje bolj bazično, pa vgrajuje nazaj v zobovino. Kislo okolje ustvarjajo zobna obloga, kisla hrana in pijače, nekatera splošna zdravstvena stanja, kot na primer GERB. V kolikor je več izplavljanja kalcija, kot vgrajevanja nazaj, nastane demineralizacija.

 

O nabiranju zobnih oblog na keramičnih prevlekah

V kolikor ne bo prišlo do demineralizacije sklenine v večjem obsegu, ne boste potrebovali protetične rehabilitacije. Res je, da se na keramičnih prevlekah manj nabira zobna obloga, se pa nabira. Vidim, da se zelo trudite s higieno, morda pa le nimate pravilne tehnike čiščenja in zato na nekaterih mestih zobna obloga vseeno zastane. Za bolj konkreten odgovor bi Vas morala pregledati.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …