Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zobni aparat in škrtanje z zobmi

Zobni aparat in škrtanje z zobmi
Zobni aparat in škrtanje z zobmi

Stara sem 22 let in danes mi je zobozdravnik povedal, da bom verjetno potrebovala fiksni aparat. Moja težava je škrtanje s sprednjimi zobmi, kar naj bi poškodovalo sklenino sprednjih zob. Že kot otrok sem nosila navaden aparat, ker sem imela spodnjo čeljust 7 mm zamaknjeno nazaj. Verjetno je za škrtanje krivo prav to – napačen ugriz. Zanima me ali bom dobila aparat le spodaj in koliko stane aparat, ki se ga ne vidi – je bele barve namesto kovinske. Videla sem, da obstaja in slišala, da je mnogo dražji.

 

O bruksizmu – škrtanju z zobmi

Škrtanju z zobmi pravimo bruksizem. Kadar ta pojav ni samo nezavedno stiskanje zob, ampak pravo škrtanje, seveda to lahko povzroči pretirano obrabo zob. Srečamo ga v vseh obdobjih, celo pri triletnih otrocih. Začne se lahko zaradi psihičnega stresa, ali slučajne kretnje, ki preide v navado (strokovno bruksizem uvrščamo med razvade).

Za bruksizem se izdela posebno silikonsko opornico za zobe, ki jo nosite ponoči. Ta onemogoči gibe škrtanja, stiskanja ali udarjanja zob. Kadar redno nosite tako opornico po navodilih, refleks počasi ugasne.

Glede napačnega ugriza

V kolikor imate še vedno napačen ugriz, boste, kot vam je povedal vaš zobozdravnik, potrebovali ortodontsko zdravljenje in zobni aparat. Svetujem Vam, da se oglasite do specialista ortodonta, ki vas bo pregledal, naredil analizo stanja, morebiten načrt zdravljenja in nato se bosta lahko dogovorila tudi o ceni.

Lahko pa se, če sicer zaradi ugriza nimate težav – lahko jeste in govorite – naredi bruksistična opornica, ki jo nekaj časa nosite in videli boste, če bo to dovolj in ortodontske terapije ne boste potrebovali.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo, morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

Podobno velja za bruksisitično opornico. Pred izdelavo le – te je potrebno popraviti vse zobe in natančno očistiti vse zobne obloge.

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.