Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zobni aparat na notranji strani zob

Zobni aparat na notranji strani zob
Zobni aparat na notranji strani zob

Že kar nekaj odgovorov ste dali na temo zobni aparat po 20.letu starosti. Stara sem namreč 20 let, študentka. Pred petimi leti sem sicer imela zobni aparat, vendar sem ga opustila, ker me je tiščal in sem zaradi tega dobila vnetje dlesni. Zanima me, če je ta meja samoplačniškega aparata za vse 19 let ali samo za tiste, ki nimajo statusa študenta?
p.s. Ali obstaja fiksni zobni aparat, ki se pritrdi na notranjo stran zob, tako da ni viden?

 

Samoplačniška meja je za vse 19 let razen če se je zdravljenje začelo pred 19.letom in se le nadaljuje in vmes ni bilo prekinjeno. Ne glede na status šolanja. Možno je pritrditi fiksni aparat na jezično stran spodnjih zob. Na nebno stran zgornjih zob ne vedno, ker lahko moti ugriz. Dobi se fiksni aparat, ki ima bele elemente za pritrditev na zobe, tako da je manj viden.
V nekaterih primerih pa me mogoče izvesti ortodontsko terapijo s posebnimi folijami, ki jih nosite.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo, morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.