Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zobni aparat po 20. letu

Zobni aparat po 20. letu
Zobni aparat po 20. letu

Stara sem 20 let. Pri trinajstih sem dobila zobni aparat, a ga nisem redno nosila, zato imam še sedaj krive zobe. Zanima me, kakšne rešitve še mi ostanejo, da bi se moji zobje poravnali. Ali je možna tudi operacija? Koliko časa bodo potrebovali zobje, da se poravnajo?

 

Pri 20.– ih letih gotovo še ni prepozno za ortodontsko zdravljenje, še vedno bo uspešno. Starost namreč ni ovira. Ne vem kakšno operacijo imate v mislih, zato Vam na to vprašanje ne morem odgovoriti. Čas terapije je odvisen od vrste nepravilnosti, od tega ali se boste odločili za fiksni ali snemni zobni aparat. Pri snemnem aparatu je doba samega zdravljenja okrog 2 leti, pri fiksnem pa prav tako leto in pol do dveh.  Kar pogumno do ortodonta, ki Vas bo pregledal in skupaj se bosta dogovorila za terapijo.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo, morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.