Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zobni biseri

Zobni biseri
Zobni biseri

Hči je pri starosti dva in pol meseca dobila zobek, vendar ne enkico, pač pa spodnjo četvorko. Tako smo vsaj mislili, dokler nam pediater ni povedal, da to ni zobek, ampak posebna cista (baje se jim reče tudi zobni biseri). Ta »nepravi zobek« je velik približno 1mm x 1mm in za dete precej moteč. Čez nekaj dni smo opazili še eno manjšo, komaj vidno cisto na zgornji dlesni. Kaj so pravzaprav te ciste, zakaj in kako nastanejo? Kako pogosto se pojavljajo pri dojenčkih (v naši družini jih še nihče ni imel niti nikoli nismo slišali zanje) in kako vplivajo na rast zobkov? Bodo izginile same od sebe? Hči je zdaj stara štiri mesece, zob še nima, ciste pa so zaenkrat nespremenjene.

Naj vas najprej pomirim, zobni biseri niso prav nič nevarnega in nenavadnega. Zobni biseri, ki jih ima Vaša hči so majhne keratinske tvorbe bele barve, navadno velike 1-3 mm. Pojavijo se ob rojstvu ali kmalu po njem. Lahko je le ena ali jih je več. Locirane so na dlesni čeljustnega grebena. Bolj pogoste so v zgornji čeljusti.

Nepravi zobek oziroma zobni biseri se imenujejo zato, ker razvojno nastanejo iz iste dedne zasnove kot zobje (imenujemo jo zobna letvica). V tuji strokovni literaturi jih najdete pod imenom “gingival cyst of the newborn”, “Epstein’s pearls” ali “Bohn’s nodules”. Izginejo spontano v nekaj tednih do nekaj mesecih ali najkasneje ob izrasti mlečnih zob. Zdravljenje ni potrebno, če pa v redkih primerih ne izgine, se jih da lepo odstraniti. Zagotovo ne vplivajo na rast in razvoj zob.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.