Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zobni emajl

Zobni emajl
Zobni emajl

Zaradi bulimije imam poškodovan zobni emajl (zobje so izgubili bele barvo in so ob koncu zoba prozorni). Ali se to, da popravit in zanima me ali pri pregledu zobozdravnik ugotovi, da bolnik boleha za bulimijo.

 

Poškodovan zobni emajl oziroma sklenina

Ob pregledu zobozdravnik ugotovi kislinske erozije. Kislinske erozije poškodujejo, oziroma raztopijo zobno sklenino. Lahko posledica:

 • uživanja kislih ter sladkih jedi
 • uživanja večjih količin sadja in zelenjave
 • uživanja močno okisanih solat
 • uživanja gaziranih pijač
 • uživanja športnih in energijskih pijač
 • uživanja smutijev
 • povečane želodčne kisline – GERB
 • manjše količine sline, ki je lahko zato bolj kisla in je je premalo
 • hormonskih sprememb, ki spremenijo pH sline
 • bulimije
 • drugo

Zobozdravnik ne more z gotovostjo vedeti ali bolehate za bulimijo, lahko pa posumi na to možnost zaradi stanja Vaših zob, in drugih znakov značilnih za bulimijo.

 

Prav je, da zobozdravnik ve za vaše splošno zdravstveno stanje

Nič ni narobe, če zobozdravnik ve za Vašo bolezen, nasprotno, lahko Vam bo svetoval, kako zaščititi zobe pred nadaljnjimi poškodbami zobne sklenine. Celo dobro je, da ve. V večini zobozdravniških ordinacij morate ob prvem obisku izpolniti vprašalnik o zdravju, kamor vpišete vse bolezni za katerimi bolehate, katera zdravila redno jemljete, morebitne alergije in še nekatere podatke. Svetujem Vam, da bolezni ne zamolčite. Zobozdravnik Vam bo znal bolje pomagati, če bo vedel vzrok nastanka poškodbe sklenine.

 

Zdravljenje kislinskih erozij

V kolikor sklenina ni močno prizadeta, se jo morda lahko zaščiti le s fluorovimi premazi, v kolikor pa je prizadeta močneje, se lahko prizadete predele zapolni z belim materialom za plombe. V primeru močne prizadetosti se lahko prizadete zobe oskrbi s keramičnimi luskami ali prevlekami. Zobozdravniku le zaupajte, bolje Vam bo lahko pomagal.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.