Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zobni kamen, ali ga lahko odstranim sama?

Zobni kamen, ali ga lahko odstranim sama?
Zobni kamen, ali ga lahko odstranim sama?

Redno si umivam zobe! Pa vendar se mi neprestano nabira zobni kamen! Kaj naj naredim? Ali obstaja kakšna posebna zobna pasta, da to odstrani? Skratka: Zobni kamen, ali ga lahko odstranim sama?

Zobni kamen nastane tako, da mehka zobna obloga, ki ni redno odstranjena zatrdi. Nekaterim se kamen nabere hitreje, nekaterim se sploh ne. Vendar, če je mehka obloga dosledno in natančno odstranjena, se zobni kamen zagotovo ne bo mogel naložiti ob zobeh. Svetujem Vam, da si kupite tabletke, ki obarvajo zobno oblogo. Tako se boste naučili prepoznavati, kje zobne obloge niste učinkovito odstranili. Na teh mestih poostrite higieno. Kadar je zobni kamen že prisoten, ga sami ne morete odstraniti. Zobna pasta, ki bi odstranila že prisoten zobni kamen ne obstaja, obstajajo pa zobne paste, ki pomagajo, da se kamen manj nabira.

V prodaji so zobne paste, ki vsebujejo triclosan ali cinkov citrat, ki pomagata, da se kamen manj nabira. Najbolje je, da se za čiščenje zobnega kamna naročite pri svojem zobozdravniku. Tako vzpostavljeno higieno nato redno in dosledno vzdržujte, in kamen se bo nabiral manj ali sploh ne.

Kako čistiti zobe, da se kamen čim manj nabira se lahko naučite na treningu ustne higiene.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …