Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zobni kamen, ali profesionalno čiščenje škoduje?

Zobni kamen, ali profesionalno čiščenje škoduje?
Zobni kamen, ali profesionalno čiščenje škoduje?

Stara sem 22 let. Redno skrbim za higieno zob, a se mi kljub temu zelo hitro, predvsem na notranji strani zob, nabira zobni kamen.To se mi dogaja zadnjih nekaj let, tako da mi zobozdravnik ob vsakoletnem obisku mora le-tega očistiti. Zanima me, če to čiščenje kaj škodi, saj se mi sedaj nabira še hitreje kot prej, tudi na zunanji strani zob ter kako lahko k izboljšanju pripomorem sama?

 

Imate zobni kamen in zanima vas, ali profesilonalno čiščenje zobnega kamna škoduje.
Kako nastane zobni kamen

Zobni kamen nastane tako, da mehka zobna obloga, ki ni redno odstranjena zatrdi. Zatrdi, ker se vanjo odloži kalcij iz sline. Nekaterim se zobni kamen nabira hitreje, nekaterim se sploh ne. Vendar, če je mehka obloga dosledno in natančno odstranjena, se kamen zagotovo ne bo mogel tvoriti. V prodaji so zobne paste, ki vsebujejo triclosan ali cinkov citrat, ki pomagata, da se kamen manj nabira. Vendar morate vedeti, da kemijske učinkovine delujejo le na mehansko dobro očiščenih zobeh.

Tabletke za obarvanje zobnih oblog

Svetujem Vam, da si kupite tabletke, ki obarvajo zobno oblogo. Tako se boste lahko prepoznali, kje vam zobne obloge ni uspelo učinkovito odstraniti. Na teh mestih poostrite higieno. Kadar je kamen že stvorjen, ga sami ne boste mogli odstraniti, potrebna bo poč zobozdravnika. Zobni kamen, ki ga sami ne morete več odstraniti, ampak ga lahko odstrani le zobozdravnik lahko nastane že v enem do dveh tednih.

 

Profesionalno čiščenje zob

Profesionalno čiščenje zob, to je čiščenje zobnega kamna in poliranje – peskanje zob zajema odstranitev vseh trdih in mehkih zobnih oblog – biofilma (zobni plak) nad in pod dlesno. Po čiščenju zobnega kamna le z ultrazvokom zobje ostanejo hrapavi. Zato jih je potrebno še spolirati.

Poliranje pa lahko naredimo s profesionalnim ščetkanjem in polirno pasto ali s peskanjem. Poliranje s polirno pasto ne doseže medzobnih prostorov in predelov pod dlesno. Lahko pa te predele dosežemo s peskanjem. Poliranje s peskanjem lahko zelo dobro odstranimo biofilm pod dlesno in v medzobnih prostorih. Po peskanju so zobje svetlejši, saj peskanje odstrani tudi površinska zabarvanja in se lepo svetijo. Tudi čiščenje zob doma je še nekaj časa po peskanju lažje, saj se na gladke površine bakterije težje prilepijo in jih z nego doma lažje odstranjujemo.

Profesionalno čiščenje – vodena terapija biofilma mora biti opravljeno profesionalno in individualno prilagojeno
  • Časovno to pomeni, da glede na to koliko spreten je pacient in ali je nagnjen k tvorbi zobnega kamna ter ali ima morda prisotno parodontozo – parodontalno bolezen prilagodimo pogostnost čiščenja od 3 mesece, pol leta ali leto dni.

  • Glede na tip in količino zobnih oblog ter izpostavljenosti zobnih korenin se individualno odločimo za način in jakost čiščenja – vodene terapije biofilma – trdih zobnih oblog,  vodene terapije biofilma – mehkih zobnih oblog zobnih kron ter vodene terapije biofilma oblog pri parodontalni bolezni. Prav tako moramo prilagoditi vodeno terapijo biofilma na implantatih. Kvalitetni aparati za čiščenje zobnih oblog imajo možnost nastavitev, da zob ne poškodujemo.

AirFlow poliranje zob
AirFlow poliranje zob

 

 

 

 

 

 

V zadnjem času me pogosto sprašujete o mnenju glede peskanja zob. V javnosti prevladuje mnenje, da peskanje zobe poškoduje in da se zobna obloga že bolj nabira. To je lahko res pri peskalnikih starejših generacij, kjer nastavitve moči in doziranja vode in zraka niso mogoča ter pri aparatih, kjer ni mogoča uporaba različnih vrst polirnih sredstev glede na namen. Polirna sredstva so lahko različno groba odvisno od namena uporabe (ali poliramo na primer v predelu sklenine ali v področju korenine) ter iz različnih materialov kot na primer erythrol, natrijev bikarbonat ali glicin. Dobro usposobljen zobozdravnik ve, kdaj in kako ter s, kako močjo bo izvedel profesionalno čiščenje zob z namenom zobe ohranjati.

Rene kontrole in profesionalno čiščenje zob

Redno hodite na kontrolne preglede in čiščenje zobnega kamna. Zobozdravnik Vas bo opozoril na mesta, ki jih s ščetko in nitko niste dosegli in Vam svetoval, kako jih dosežete. Po takem čiščenju, boste lažje vzdrževali  nego zob doma.

Zobni kamen odstranjujemo v zobni ordinaciji z aparatom, ki ima konico z visoko frekvenco nihajev. To konico nastavimo vzporedno na površino zoba, da ga konica z nihanjem odlušči. Ves sistem hladi voda. Konica rahlo udarja po sklenini, vendar ne povzroča poškodb zoba. Čiščenje opravljamo tako pogosto, kot je potrebno. Če se kamen nabira hitro, ga čistimo na pol leta, pri nekaterih na tri mesece.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

So se vam nabrale zobne obloge, ki jih sami ne zmorete očistiti?

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pogosto nas vprašate …