Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zobni kamen

Zobni kamen
Zobni kamen

Pred kratkim sem si nitkal zobe, pri čemer se mi je na spodnjih enkah zadaj odkrušil droben del, ki je bil na pogled rjavkast in mislim daje to zobni kamen. Sedaj imam na tem mestu na otip zelo hrapavo. Zanima me, ali je potreben obisk zobozdravnika, da to pobrusi?

 

Zobnega kamna v celoti ne morete odstraniti sami

Iz opisanega je pri nitkanju res odletel delček zobnega kamna. Četudi kakšen košček zobnega kamna sem in tja odleti sam, zobnega kamna v celoti sami ne morete odstraniti. Svetujem vam obisk zobozdravnika, ki Vam bo očistil zobni kamen v celotnih ustih, zobe pa spoliral, da bodo gladki. Na hrapavi površini se zobni kamen še bolj nabira.

Čiščenje zobnega kamna običajno opravimo z ultrazvokom. Po čiščenju zobnega kamna le z ultrazvokom zobje ostanejo hrapavi. Zato jih je potrebno še spolirati.

Poliranje pa lahko naredimo s profesionalnim ščetkanjem in polirno pasto ali s peskanjem. Poliranje s polirno pasto ne doseže medzobnih prostorov in predelov pod dlesnijo. Lahko pa te predele dosežemo s peskanjem. Poliranje s peskanjem lahko zelo dobro odstranimo biofilm pod dlesnijo in v medzobnih prostorih. Po peskanju so zobje svetlejši, saj peskanje odstrani tudi površinska zabarvanja in se lepo svetijo. Tudi čiščenje zob doma je še nekaj časa po peskanju lažje, saj se na gladke površine bakterije težje prilepijo in jih z nego doma lažje odstranjujemo.

Lahko pa se naučite nege zob, da se zobni kamen manj nabira

Zobni kamen nastane tako, da se v mehko zobno oblogo odloži kalcij iz sline. Če se naučite dobro vzdrževati ustno nego z zobno ščetko, zobno nitko in medzobno ščetko, se boste dolgoročno obvarovali tako težav z dlesnami, kot kariesa.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …