Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zobni mostiček in razjeda na dlesni

Zobni mostiček in razjeda na dlesni
Zobni mostiček in razjeda na dlesni

Zobni mostiček imam 4 mesece. Z njim nimam težav, moti me le, da je pri enem zobu prišlo do vnetja, ki je sicer izginilo. Toda ostala je kot razjeda v dlesen, kot bi en zob ne odgovarjal popolnoma brušenemu stalnemu zobu. Sicer sem to dvakrat pokazala zobozdravniku, a on zatrjuje, da je v redu.  Jaz pa le mislim, da nima kaj več storiti glede na to, da je mostiček že zacementiran. Skrbi me, da to slučajno ne ogroža dolgoročno mojega stalnega zoba in ali se sploh kaj da narediti v takšnih primerih, ko je mostiček že fiksiran in se naknadno pojavi kakšna nepravilnost.

 

Žal imam mnogo premalo podatkov o vaši težavi, da bi Vam lahko odgovorila. Potrebovala bi več jasnosti, ali je prišlo do vnetja dlesne ali vnetja zobne korenine.

Dobrodošel bi bil podatek

  • Ali je razjeda visoko pod ustnico, bolj v področju vršička zobne korenine, ali bližje robu prevleke?
  • Kako velika je razjeda v milimetrih?
  • Je ta razjeda ves čas enaka, ali se spreminja (velikost, obliko, obarvanost, robove …)
  • Je boleča, ali ste jo opazili slučajno?
  • Kdaj popolnoma izgine, ali je ves čas prisotna?
  • Je dvignjena nad površino ostale sluznice, ali ugreznjena?

Po cementiranju so še možne nekatere korekture. Vsega se sicer ne da korigirati, nekaj pa le.

Za bolj konkreten odgovor bi Vas morala pregledati. Če je razjeda v nivoju vršička korenine, pa je smiselno narediti še lokalno rentgensko sliko. Svetujem Vam, da se vseeno še enkrat oglasite do zobozdravnika, ki je mostiček izdelal in mu zastavite enaka vprašanja kot meni. Zagotovo bo razjasnil Vaše dvome.