Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zobni živec – zob po polnitvi boli

Zobni živec - zob po polnitvi boli
Zobni živec – zob po polnitvi boli

Pred dvema dnevoma mi je zobozdravnik vzel iz zoba živec in ga nadomestil s polnilom, čez mesec dni pa bom dobila plombo. Težava je v tem, da me v zobu sedaj že več kot dva dni spremlja precej močna bolečina. Je to normalno? So temu krive visoke temperature ali zobozdravniški poseg? Je to sploh mogoče, če živca ni več? Koliko časa navadno traja bolečina?

Zobozdravnik je napolnil koreninski kanal s polnilno maso. Nekaj dni po polnitvi je tak zob lahko rahlo boleč, nato se bolečina umiri. To je normalno. Bolečino izzove polnilni material v kanalu, saj na koncu kanala pride v stik z obzobnim tkivom. Občutek bolečine je pravzaprav reakcija na material, ki se izrazi pri približno 10% primerov. Pomaga lokalno gretje predela, v hujših primerih tudi jemanje nesteroidnih antirevmatikov.

Kadar je bolečina močna, kljuvajoča in traja več dni, in če se pridruži še občutljivost na pritisk v predelu polnjene korenine, morda celo oteklina, moramo pomisliti ali ni morda prišlo do vnetja. V takem primeru je potrebno polnitev odstraniti. Zob tudi kadar je mrtev lahko še kako hudo boli.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.