Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zopet zobni aparat

Zopet zobni aparat
Zopet zobni aparat

Ko so mi začeli izpadati mlečni zobje, se je zgodilo, da sem imela zob tako črn, da se je pod kleščami zobozdravnice zdrobil, ko ga je hotela izpuliti, zato se je odločila, da mi ga pusti v čeljusti in bo izpadel, ko ga bo izpodrinil nov zob. Gre za prvi zob zgoraj na desni strani (enka). To se je sicer res zgodilo, vendar mi je zaradi tega zob zrasel nekaj milimetrov više v dlesni.

Po nekaj letih sem obiskala ortodontko, ki mi je dejala, naj zob le malce masiram čez kožo in se bo sam pomaknil navzdol na pravo mesto. To se ni zgodilo, zato sem dobila zobni aparat. Nošenje tega je bilo mučno in po štirih letih je bil edini rezultat močno razširjena zgornja čeljust in tako so postali krivi vsi prvi štirje zobje. Ker me je razširjanje vedno bolj bolelo, sem prenehala nosit aparat.

Sedaj, pri 23-ih pa si kljub temu želim imeti lepe zobe in me zanima ali jih je še možno spraviti na svoje mesto. Rada bi imela zobni aparat z zvezdicami.

Res je fiksni aparat bolj učinkovit, saj deluje 24 ur na dan. Zato se z njim doseže hitrejši učinek. Zagotovo se bo dalo z ortodontsko terapijo urediti videz in ugriz.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo, morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.