Kovačič Mirjam

Estetsko beljenje zob

Beljenje posameznega zabarvanega zoba

Vsi želimo imeti bleščeče bel nasmeh in beljenje se uporablja pri zobeh, ki imajo zabarvanja ali so temnejšega videza. Po beljenju so zobje bolj beli in svetlejši. Bodite zelo previdni pri uporabi belilnih sredstev za zobe, ki so v prosti prodaji. V vsaki malo bolje založeni drogeriji imamo na voljo belilne paste in belila za domačo uporabo. Toda ali veste, kako se bo vaša zobovina odzvala nanje? Zabarvanja zob namreč povzročajo barvila iz hrane in pijač, ki se nalagajo kot dolge molekule, in belilna sredstva delujejo tako, da dolge molekule razgrajujejo. Ko belilo razgradi vse dolge molekule zabarvanja, se lahko “loti” zobovine. Z nepravilno uporabo belilnih sredstev si lahko zelo poškodujemo sicer zdravo zobovino. Prepričani morate biti, da so zobje, ki jih boste belili sami, brez kariesa. Pred beljenjem morajo biti zobje profesionalno očiščeni, sicer se zobje ne bodo enakomerno pobelili. Bolje je beljenje prepustiti strokovnjaku, ki bo poskrbel, da so zobje pred začetkom postopka beljenja brez kariesa in po beljenju ustrezno zaščiteni s posebnimi premazi. Le tako zobje po beljenju ostanejo zdravi in njihova barva živa.

Estetsko beljenje zob

Z nepravilno uporabo belilnih sredstev si lahko zelo poškodujemo sicer zdravo zobovino.

Nudimo dve vrsti beljenja: beljenje v ordinaciji (in-office whitening, dentist supervised tooth whitening), kjer se zobje belijo pod kontrolo zobozdravnika, in beljenje doma pod kontrolo zobozdravnika (tray whitening), pri katerem zobozdravnik izdela poseben nastavek za zobe, v katerega doma nanesete priloženo belilo in ga nosite na zobeh toliko časa, kolikor predpiše zobozdravnik. Morebitne plombe in protetična dela barve ne bodo spremenila. Beljenje v ordinaciji (in office whitening) je bolj varno za vaše zdravje.

Včasih je zabarvan posamezen zob in kadar postane zabarvan po zdravljenju, ga lahko posvetlimo z beljenjem. Postopek je drugačen od beljenja živih zob. Belilo vnesemo v zob pod začasno plombo in ga po potrebi večkrat zamenjamo. Ko dosežemo želeno barvo, naredimo plombo.

Postopki beljenja mrtvih zob so neboleči, beljenje živih zob pa lahko za nekaj časa povzroči preobčutljivost na hladno in toplo.