Kovačič Mirjam

Luščenje in glajenje zobnih korenin

Luščenje in glajenje zobnih korenin

Za napredovalo parodontalno bolezen – parodontozo so značilni globoki žepi. Globinsko čiščenje takih obzobnih vnetno prizadetih žepov zahteva posebne tehnike. Postopek nekirurškega čiščenja globokih periodontalnih žepov – obzobnih žepkov se imenuje luščenje in glajenje zobnih korenin.

Luščenje in glajenje zobnih korenin je nekirurški postopek zdravljenja parodontalne bolezni – parodontoze. Luščenje in glajenje je zlati standard zdravljenja če imate napredovalo parodontalno bolezen – parodontozo.

V postopku luščenja se z zato namenjenim naborom kiret s površine zobne korenine odstrani zobni kamen v globokih obzobnih žepih. Pri tem se odstrani tudi bakterijske mase in toksine, ki jih bakterije proizvajajo. S postopkom glajenja se zgladi vse površine korenin. Na gladke površine korenin zob v globokih obzobnih žepkih se bakterije ki tvorijo zobno oblogo – biofilm veliko težje prilepijo – adherirajo. Zato postopek nekirurškega zdravljenja – luščenje in glajenje zobnih korenin omogoča vaši dlesni, da si opomore, vlakna, ki še niso propadla se pozdravijo in spet omogočijo dober in čvrst pripoj dlesne na zob.

Luščenje in glajenje običajno zahteva več obiskov, zdravljenje opravimo v lokalni anesteziji. Ker pa lokalne anestezije ne moremo aplicirati po vseh predelih ust na enkrat običajno to naredimo v več obiskih. Na vsakem obisku izvedemo postopek luščenja in glajenja na eni četrtini ust ( na primer desno zgoraj, nato levo zgoraj…) torej po kvadrantih. Kadar so žepki izjemno globoki pa lahko tudi po sekstantih.