Kovačič Mirjam

Pregled zob in ust

Tudi kadar nas nič ne boli, so lahko v ustih prisotni karies in vnete dlesne. Na pregledu zato temeljito pregledamo zobe, dlesni in ostale dele ust: notranjost lic, ustnic, trdo in mehko nebo, jezik in pogledamo pod jezik. Pregled opravimo vizualno s prostim očesom ali po potrebi z lupo, pomagamo pa si z instrumenti. V veliko pomoč nam je rentgenska diagnostika. Ali je zob živ, ocenjujemo z vitalitetnimi testi. Pri ugotavljanju kariesa si pomagamo s presvetlitvijo s svetlobo, laserjem in posebnimi barvili za ugotavljanje kariesa (caries marker).

Pregled zob in obzobnih tkiv

V naši ordinaciji se pogosto srečujemo s pacienti, ki prvič pridejo k nam v hudem strahu, zato pri prvem obisku opravimo le pregled in se veliko pogovarjamo.

Vsaj malo strahu pred zobozdravnikom občutimo skoraj vsi in običajno nam je pred pregledom rahlo neprijetno in nelagodno. Tudi meni, čeprav dobro vem, kaj me čaka na zobozdravniškem stolu. Najbolj nas je strah bolečine in tega, da ne vemo, ali bo neboleč poseg možen. Toda praviloma je neboleč poseg vedno možen.

V naši ordinaciji se pogosto srečujemo s pacienti, ki prvič pridejo k nam v hudem strahu. Spoštujem pogum, da so prišli, zato pri pacientih s hudim strahom pri prvem obisku opravimo le pregled in se veliko pogovarjamo. O stanju, ki smo ga ugotovili s pregledom, o potrebni terapiji, o morebitnih napotitvah k specialistu, o protetičnih rešitvah, o časovnih okvirih zdravljenja in o finančnih vidikih zdravljenja. Ob drugem srečanju običajno že zaznam rahel nasmeh, ki z nadaljnimi obiski postaja vse bolj širok, prav tako kot moj in asistentkin.