Kovačič Mirjam

Trening vzdrževanja ortodontskih aparatov

98Trening ustne higiene ortodontskih aparatov

Fiksni ortodontski aparat je izjemen pripomoček, ki vam uravna ugriz in izboljša estetiko zob in obraza.

Trening ustne higiene ortodontskih aparatov

Ne dopustite, da so po končani terapiji zobje v idealni legi, ko pa vam fiksni aparat odstranijo pa ugotovite kariese na mestih kjer so bili prilepljeni nosilci fiksnega aparata – zvezdice.

Fiksni zobni aparat je potrebno nositi za doseg učinka terapije včasih tudi več let. Nameščen fiksni zobni aparat ima mnogo težko dostopnih mest za čiščenje. Izognite se velikemu razočaranju po težko pričakovanem snetju fiksnega zobnega aparata, ko se po odstranitvi nosilcev – zvezdic lahko pokažejo obsežni kariesi. Zato je bistvenega pomena natančen načrt higiene s katerim vzdržujete predele, ki so težko dostopni za čiščenje. V nekaterih primerih je potrebna podpora s profesionalnim čiščenjem.

Po končani terapiji v izogib povrnitvi položaja zob v prejšnje stanje specialist ortodont situacijo stabilizira z ortodontsko žičko, ki jo namesti na notranjo stran zob. Podobno kot pri namestitvi fiksnega zobnega aparata tudi v tem primeru nastanejo predeli, ki so res težko dostopni za čiščenje, težko pa tudi sami preverite ali ste jih dobro očistili.

Poleg profesionalnega čiščenja zob v in po ortodontski terapiji vas bomo naučili kako pravilno negovati zobe.