Kovačič Mirjam

Ugotavljanje kariesa

Ugotavljanje kariesa in prisotnosti trdih zobnih oblog (zobnega kamna) v obzobnih žepkih

Karies je včasih tak, da se na zunanji površini zob pojavi le zabarvanje, v notranjosti zoba pa že nastaja večja luknja. Le s pregledom in rentgenskim slikanjem ne moremo vedno ugotoviti kariesa, predvsem kadar gre za manjši skriti karies. Prav tako je težko ugotoviti, ali je v globljih obzobnih žepkih še prisoten zobni kamen.

Ugotavljanje kariesa in zobnih oblog

Ugotovitev majhnega kariesa pomeni možnost uporabe minimalno invazivnih metod zdravljenja, zato je preventiva izrednega pomena.

V mnogih primerih nam pri tem lahko pomaga majhen laserski aparat, s katerim ugotavljamo skriti karies na zabarvanih površinah zob, kjer ne z očmi, ne s povečevali, ne z instrumenti in ne z rentgenom ne moremo ugotoviti, ali je pod zabarvanjem karies. Ugotovitev majhnega kariesa pomeni možnost uporabe minimalno invazivnih metod zdravljenja (mikroinvasive treatment).

V globljih obzobnih žepkih težko ocenimo, ali je prisoten zobni kamen, zato lahko prisotnost kamna izmerimo z laserskim aparatom, ki ima zmožnost zaznavanja skritega kariesa ali zobnega kamna globoko v obzobnem žepku.

Ugotavljanje kariesa in zobnega kamna je neboleče.